Gazdaság

Ezek Matolcsy 2013-as jóslatai

Matolcsy-Gyorgy(960x640)(1).jpg (matolcsy györgy)
Matolcsy-Gyorgy(960x640)(1).jpg (matolcsy györgy)

A nemzetgazdasági miniszter szerint veszélyes pont vagyunk a globális sakkasztalon.

„Jobb idők jönnek, mert jól halad az ország megújítása. Jönnek a jobb idők, mert jöhetnek: túléltük a Magyarország elleni elsöprő erejű, de végül kudarcba fulladt nagy támadást” – jelentette ki Matolcsy György a Heti Válaszban megjelent, legfrissebb írásában. Állítása szerint 2010 végén valahol valakik forgatókönyvet dolgoztak ki a magyar miniszterelnök és kormánya megbuktatására.

„Ahogy 1956-ban, most is kicsi, de veszélyes ponttá váltunk a globális sakkasztalon: fegyveresen már nem lehet leverni az új magyar szabadságharcot, más eszközöket kell bevetni” – hangsúlyozza a miniszter.  Mint rámutat, a 2011-es év támadásait (pénzügyi támadás, stb.) kivédtük, valamint világossá vált, hogy nincs utcai kormánybuktatás, azaz a puccskísérlet elhalt. „Megőriztük a politikai stabilitást, így esélyünk nyílt a 2013-as év megnyerésére” – mutat rá. A jövő évről szólva elmondja, a sikeres államháztartási konszolidáció eredményeire fognak építeni, ezért elkezdik a gazdasági stabilizációt.

Mint írja, rendbe tették az állam pénzügyeit, ez pedig már jó alap a növekedés újraindításához, a tények pedig (csökkenő államadósság, emelkedő foglalkoztatás, stb.) azt jelzik, hogy „az unió legutolsó helyéről az első harmadba emelkedtünk”.

Matolcsy prognózisai szerint 2013-tól több pénz marad a családoknál, csökkennek a rezsiköltségek, több pénz megy beruházásra, sőt fogyasztási fordulat jön. „Az igazi fordulatot az hozza majd, hogy a jegybank vezetése a kormányzati tervek első számú stratégiai partnere lesz” – zárja vízióit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik