Gazdaság

Dugóban ülve várjuk majd a karácsonyt

Dóra Melinda Tünde
Dóra Melinda Tünde

2012. 12. 17. 17:00

Lassabban lehet majd közlekedni: hol a kamionok, hol a vasárnapi sofőrök miatt.

Korábban a témában:

A napokban beköszöntött igazi téli időjárás 6-12 százalékkal lassította a járművek átlagsebességét hegyvidéken, országos szinten pedig az átlagsebesség 4-6 százalékkal alacsonyabb – derül ki a WebEye forgalommérő rendszer 40 ezer jármű vizsgálatából.

Ilyen lesz a karácsonyi forgalom

Karácsony előtt 22 százalékkal nő a közúti forgalom a nagyvárosokban és a megyeszékhelyeken. Ezek az adatok vidéken viszonylag alacsonyabbak, ott megközelítőleg 16 százalékos növekedés figyelhető meg. December 24-én 14 óráig átlagosan 26 százalékkal nő a gépkocsik száma az utakon, utána viszont a hétköznapi forgalom 30 százalékára esik vissza. December 25-én aztán újra beindul a közúti közlekedés, de az évközi mindennapokhoz képest még így is csupán a 70 százaléka lesz az átlagosnak. Míg az ünnepek előtt főként a kamionforgalom lepi el az útvonalakat, addig az ünnepek alatt jellemzően a személygépkocsik.

karácsony a dugóban (karácsony, ünnepek, dugó, busz, bkv, )
Fotó: Kummer János

„A forgalom lényegesen nagyobb és lassabban haladó lesz, így mindenképpen több dugóra kell számítani az ünnepek előtt és alatt. A vezetési stílusnak azonban téli üzemmódban kell maradnia az ‘ünnepi őrületben’ is, és inkább optimális útvonaltervezéssel, átgondolt szervezéssel próbáljunk gyorsabban végezni a bevásárlással és a fuvarok szállításával, de semmi esetre sem kapkodással és hirtelen manőverekkel, amelyek akár balesetet is okozhatnak” – tanácsolta Szvétek Ferenc, a Best Way Traffic Kft. szakértője.

Nagyok a különbségek

„Érdekesség, hogy a régióban eltérő mértékben figyelhető meg ez a folyamat. Az általunk figyelt járművek esetében azt látjuk, hogy míg például Ukrajnában, Romániában vagy Szerbiában a téli időszakban jelentősen lelassulnak a járművek, addig Ausztriában, Németországban vagy Horvátországban mindez csupán minimális mértékben igaz. Ezek az adatok természetesen összefüggésben lehetnek az utak minőségével is, hiszen ez utóbbi területeken általánosságban elmondható, hogy jobb körülményekkel találkozhatunk a közutakon” – mondta el Bagossy Tamás, a WebEye Magyarország szakértője.

Általános trend, hogy szeptembertől decemberig intenzíven nő a fuvarfeladatok száma, januárban viszont drasztikusan csökken, majd lassan újra növekedésnek indul áprilisig. Az őszi idényhez képest a karácsony előtti időszakban 30-50 százalékkal több fuvart bonyolítanak a szállítók, amelyeket gyakran szoros határidővel kell teljesíteni. Többek közt a megnövekedett fuvarforgalom is okozhatja a közutak túlzsúfoltságát, mely a forgalmi viszonyok megváltozásához, lelassulásához vezet.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 11:  Protesters burn a poster of U.S. President Donald Trump in front of the Damascus Gate at the entrance to the Old City on December 11, 2017 in Jerusalem, Israel. In an already divided city, U.S. President Donald Trump pushed relations in the city to breaking point after making the announcement to recognize Jerusalem as Israel's capital.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.