Gazdaság

A gazdagabbak kimondottan szeretik a hiteleket

Lakáshitel (Lakáshitel)
Lakáshitel (Lakáshitel)

Még mindig vannak, akik hitelből vesznek ajándékot karácsonyra.

Az átlagosnál magasabb jövedelemmel rendelkezők 58 százaléka nyitott a banki kölcsönökre, és elképzelhetőnek tartja, hogy jövőbeni terveit bankhitel segítségével oldja meg – derült ki a Budapest Bank kutatásából. A zömük, 85 százalékuk jelenleg is rendelkezik valamilyen fedezett vagy fedezet nélküli hitellel. A jövőbeni váratlan kiadásaik finanszírozására inkább fordulnának bankhoz kölcsönért, mint a családhoz vagy a barátokhoz. Legnagyobb arányban (67 százalék) személyi kölcsönt vennének igénybe azok, akik bankhitel segítségével oldanák meg az ilyen helyzeteket.

A karácsony közeledtével nem csak a lakossági fogyasztás, hanem ahhoz kapcsolódóan a fedezet nélküli hitelek kereslete is növekszik. A Budapest Bank tapasztalatai szerint az év utolsó hónapjában az átlagot meghaladó mértékben veszik igénybe a fogyasztási hiteleket. Az ünnepi szezon apropóján a pénzintézet kutatása azt vizsgálta, hogy a hiteltermékek használatával kapcsolatban az átlagnál magasabb jövedelemmel rendelkező réteg hogyan gondolkodik a fedezet nélküli banki kölcsönökről és milyen célra veszi azokat igénybe.

Személyi kölcsön

A legalább nettó 250 ezer forint havi jövedelemmel rendelkezők az országos adatokat messze meghaladó arányban vesznek igénybe banki szolgáltatásokat. Míg a lakosság csupán 34 százalékának van félretett pénze, addig ebben a csoportban a megtakarítással rendelkezők aránya 83 százalék. Ők azok, akik a hiteltermékeket is gyakrabban veszik igénybe: 85 százalékuknak van valamilyen banki kölcsöne szemben az országos 50 százalékos adattal. Fedezett hitellel a megkérdezettek 60 százalék-a, fedezet nélküli hitellel 71 százalékuk rendelkezik.

A fedezet nélküli hitelek közül legnépszerűbb a hitelkártya és a folyószámlahitel, ezekkel jellemzően kisebb összegű, mindennapos kiadásaikat fedezik a megkérdezettek, maximum 400 ezer forintot költve el egy-egy alkalommal. Szintén a kisebb összegű vásárlásokat szolgálja az áruhitel, amelyet többnyire műszaki, elektronikai cikkek, valamint háztartási gépek beszerzésére igényelnek.


Fotó: Kummer János

Magasabb, 800 ezer forintot meghaladó hitelösszeget már kizárólag személyi kölcsön formájában vettek igénybe a válaszadók. Személyi kölcsön esetén az elmúlt évben a leggyakoribb hitelcél az ingatlanfelújítás (31 százalék) és a meglévő tartozás kiváltása (29 százalék) volt. Ennek a hiteltípusnak a használata is elterjedtebb a magasabb jövedelemmel rendelkezők körében: a válaszadók 21 százalékának van ilyen hitele, míg országosan csak 13 százaléknak.

Vágyálmok

A válaszadók jövőre vonatkozó terveit, vágyait nagyrészt az anyagi biztonság megteremtése motiválja: így például az otthonteremtés, a megtakarítások gyarapítása vagy a gyermekek támogatása. Ezeket a célokat nagyrészt meglévő megtakarításaikból tervezik fedezni, azonban a többség a hiteleket sem utasítja el: 58 százalék állította, hogy tervei megvalósítására igénybe venne valamilyen banki kölcsönt. A nők nyitottabbak a hitelre, mint a férfiak: a hölgyválaszadók körében 66 százalék ez az arány.

A hitelből megvalósítandó célok közül előkelő helyen szerepelnek azok, amelyekhez a fedezet nélküli hitelek közül elsősorban személyi kölcsönt vennének igénybe a válaszadók: 17 százalék a lakás energetikai korszerűsítését, 13 százalék a gyermekek támogatását tudná elképzelni hitelből, amire átlagosan 1,2 millió forint kölcsönt vennének fel. A hitelből megvalósítandó célok közt gyakran említették még az autó- (15 százalék) illetve a lakásvásárlást (8 százalék), amelyet autó-, illetve lakáshitel segítségével finanszíroznának.

Inkább a banktól, mint ismerőstől

A többség (61 százalék) ugyan egy váratlan kiadás esetén elsősorban a meglévő megtakarításaira hagyatkozna, de – annak hiányában vagy annak kiegészítésére, illetve az esetleges kamatveszteség elkerülése érdekében – jelentős arányban vonnának be külső finanszírozási forrásokat is az ilyen helyzetek kezelésére. Banki kölcsönt venne fel a váratlan kiadások fedezésére a válaszadók 39 százaléka, családhoz vagy rokonokhoz pedig 29 százalék fordulna. Váratlan helyzetben átlagosan 825 ezer forint kölcsönt vennének fel, amihez a bankhitelt választók kétharmada (67 százalék) személyi kölcsönt igényelne. Folyószámlahitelt 45 százalék, jelzáloghitelt 21 százalék említett.

Készenléti keretek

A megkérdezettek nagy része a pénzügyeiben óvatos, az elsődleges szempont számukra a biztonság (90 százalék). Ugyanakkor fontosnak tartják, hogy állandóan rendelkezzenek egy hitelkerettel, amelyhez szorult helyzetben nyúlhatnak (62 százalék). Nagy arányban vannak azok is (56 százalék), akik úgy gondolják, hogy a banki kölcsönök segíthetnek elérni a céljaikat, megvalósítani vágyaikat, 39 százalék pedig kifejezetten úgy gondolja, hogy a kölcsön jó üzlet lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik