Gazdaság

Így választanak bankot a magyar cégek

Az OTP-é a legtöbb ügyfél, de sok szegmensben szorongatják.

Az OTP Banknak van a legtöbb céges ügyfele, de mégsem igazán ez a bank a vállalatok bankja – derül ki a Dun & Bradstreet Hungária Kft. nyilvános adatokon alapuló elemzéséből. A Citibanknál és a Commerzbanknál van az átlagosnál több nagyobb cég, az AXA Bankra és a Magnet Bankra a kis ügyfelek jellemzőek. A kis- és középvállalkozások aránya a legnagyobb az MKB, a Volksbank, a Raiffeisen és a Citibank ügyfelei között.

A vállalatok zöme számára viszonylag kevés bank jön szóba: 227 pénzintézetnél vezetik számláikat, ám a vállalati bankszámlák 80 százaléka 13 pénzintézetnél összpontosul.

Regionálisan is vannak eltérések. Az OTP részesedése a legnagyobb Közép-Magyarországon, s minden régióban 12 és 18 százalék között mozog, de nem minden területen piacvezető. A K&H a Dél-Alföldön és a Közép-Dunántúlon is megelőzi a legnagyobb magyar bankot 16 százalékos részesedésével. Az Erstenek jelentős a részesedése az Észak-Alföldön, míg a Volksbank még Közép-Magyarországhoz képest is nagyobb arányban van jelen a Nyugat-Dunántúlon 4 százalékos részesedésével.

A cégelemző csoport ügyfélkockázati mutatói alapján érdekes mód az egyik legkockázatmentesebb ügyfélköre pont a jellemzően a legkisebbeket kiszolgáló Axa Banknak van. Utána következik a Pátria Takarék, majd az OTP Bank és a Citibank. A 15 legnagyobb vállalati ügyfélszámmal rendelkező pénzintézet közül a Volksbank és az FHB ügyfelei a legkockázatosabbak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik