Gazdaság

A magyarok gondolnak a legkevésbé nyugdíjas éveikre

nyugdíjas (szegénység, )
nyugdíjas (szegénység, )

Közép-Európában a magyarok spórolnak legkevésbé nyugdíjas éveikre – derült ki egy nemzetközi felmérésből. A rossz gazdasági helyzet mellett ezt leginkább „a félresikerült nyugdíjreform befolyásolja”, az, hogy „a kormány gyakorlatilag államosította az emberek pénzét”.

A prágai International Personal Finance (IPF) felmérése szerint a magyaroknak mindössze 7 százaléka spórol nyugdíjas éveire, miközben ez a szám Szlovákiában 44, Csehországban 42, Romániában 19, Lengyelországban pedig 11 százalék.

„A magyarországi helyzetet alapvetően az ország rossz gazdasági helyzete és a félresikerült nyugdíjreform befolyásolja, amelynek végén a kormány gyakorlatilag államosította az emberek magánnyugdíjalapokban lévő pénzét” – olvasható az IPF elemzésében.

Az emberek 67 százaléka a takarékoskodásra elsősorban valamiféle bankszámlát használ. „A felmérésben részt vevők körében a megtakarításra elsősorban a bankszámlák, a lakástakarékosság különféle formái és a nyugdíjkiegészítő biztosítás a népszerű” – magyarázta a felmérést Ondrej Holoubek, a Providencial Financial prágai szakértője.

Szakértői vélemények szerint nagyon alacsony a közép-európai lakosság szükség esetén azonnal használható készpénztartaléka. A jövőre nézve kockázatokat rejt, hogy a megkérdezettek jelentős részének semmiféle készpénz-megtakarításai nincsenek. Csehországban ez az arány 43, Szlovákiában 48, Lengyelországban 50, Romániában 65, Magyarországon pedig 76 százalék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik