Gazdaság

Vészesen fogy a kormány utazási pénze

Repulogep(1)(960x640)(3).jpg (repülőgép, )
Repulogep(1)(960x640)(3).jpg (repülőgép, )

Ürül a keret, ezért gyorsított közbeszerzéssel döntenének arról, hogy a jövőben mely utazási irodák szervezhetik az állami tisztségviselők utaztatását - írja a Napi Gazdaság.

A Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) az elmúlt három évben összesen nettó 8,5 milliárd forint keretösszegben kötött szerződéseket a miniszterek és államtitkárok hivatalos útjainak szervezésére. Most viszont két évre tervez  8,4 milliárdos keretösszeget – írja a lap.

A közbeszerzést a KEF jutalékért bonyolítja, de a konkrét utazásokra a költségvetési intézmények kérnek ajánlatot az utazási irodáktól. A cégek a repülőjegy értékesítése mellett igénytől függően biztosításokat, szállást, autóbérlést, vonat-, busz- vagy hajójegyet, illetve repülőtéri transzfert intéznek a megrendelők részére.

A pályázó utazási irodákkal gyorsított közbeszerzési eljárás keretében állapodnának meg. A rohamtempó indoka, hogy kezd kimerülni a rendelkezésre álló keret. Ez nem most fordul elő először. Az állami szervek munkatársainak előre tervezettnél több utazását az európai uniós soros elnökség lezárásával és a “jelenlegi nemzetközi gazdasági helyzettel” indokolták.

A főigazgatóság jelenlegi, 2013. február 15-ig hatályos megállapodása 2012. október végéig már 89 százalékban teljesült. Ez azt jelenti, hogy a költségvetési szervek október végéig 3,11 milliárd forint értékben vásároltak utakat és szolgáltatásokat a megállapodásban részt vevő cégektől.

Az utazási irodák december 13-ig jelezhetik részvételi szándékukat az eljáráson. Három utazásszervezőt hirdetnek ki nyertesnek, és 24 hónapra kötnek velük szerződést. Az eljárás eredményéről február 1-jéig döntenek. Az ajánlatokat a foglalási díjak és a magyarországi irodák száma alapján fogják értékelni – írja a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik