Gazdaság

GKI: „Mikulás-csomag” az árcsökkentés

Gazlang(210x140)(2).jpg (gázláng)
Gazlang(210x140)(2).jpg (gázláng)

A költségvetésnek mintegy 20 milliárd forintos áfabevétel-kiesést okoz a csütörtökön bejelentett 10 százalékos gáz- és villamosenergiaár-csökkentés, míg a lakosságnak 100 milliárd forintos „ajándék" – mondta Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató Kft. ügyvezető igazgatója.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár csütörtökön jelentette be, hogy jövő év január 1-jétől 10 százalékkal csökken a lakossági gáz és villamos energia ára. Az államtitkár azt mondta, mindez 3,8 millió családi otthont érint, mégpedig egyformán, és már csak „apró technikai részletek maradtak nyitva”. A családok megtakarítása éves szinten százezer forintos nagyságrendű lehet – tette hozzá, közölve, hogy az árcsökkentés nyilvánvalóan főképp a kereskedőket – amelyek kivétel nélkül nyugati multinacionális vállalatok – fogja hátrányosan érinteni.

Hegedűs Miklós szerint a lépésnek nincs meg a gazdasági alapja, és idegen egy modern, 21. századi piacgazdaságtól. Kifejtette, hogy van egy jóváhagyott árképlet, amelyet a Magyar Energia Hivatal megvizsgál, és ezen mérlegelés alapján alakul ki a hatósági energiaár. Az árcsökkentés a GKI Energiakutató Kft. ügyvezető igazgatója szerint egy 100 milliárd forintos “Mikulás-csomag” a lakosságnak, azonban a költségvetésnek számításai szerint mintegy 20 milliárd forintos áfabevétel-kiesést jelent, a gáz- és villanyszolgáltatóknak pedig közel 100 milliárd forintos mínuszt.

Az, hogy melyik szolgáltatónak mekkora lesz a vesztesége az árcsökkentés miatt, attól függ, milyen arányban látnak el lakossági és nagyfogyasztókat, valamint közületeket; a cégek többsége azonban e nélkül is veszteséges – hívta fel a figyelmet Hegedűs Miklós. Szerinte a szolgáltatók elsősorban nem a terhek lakosságra hárításával, hanem fejlesztéseik, beruházásaik visszafogásával, költségcsökkentéssel, elbocsátásokkal, illetve beszállítói körük megvizsgálásával próbálják majd csökkenteni veszteségüket. Az utóbbi kapcsán a szakértő megjegyezte, hogy ezzel szűkülhetnek a kis- és közepes vállalkozások piaci lehetőségei.

Hegedűs Miklós elmondta: a gáz- és villamosenergia szektort ugyan nem „öli meg” a csütörtökön bejelentett intézkedés, vagyis ha átmeneti ez a lépés, akkor nem vonulnak ki Magyarországról, de vannak olyan áttételes hatásai, amelyek miatt más gazdasági szereplők szenvednek károkat, illetve rontja az ország megítélését is a külföldi befektetők szemében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik