Gazdaság

Kisvárosnyi embertől válik meg a Citibank

A 11 ezer fős elbocsátás legalább egymilliárd dolláros kiadást jelent, de hosszú távon ugyanennyi éves megtakarítást.

A bankcsoport 1900 embert a nemzetközi intézményi ügyfeleket kiszolgáló üzletágából, 6200-at a globális kereskedelmi banki ágból és 2600-at az operációt támogató funkcióktól bocsát el.

A szektor legnagyobb leépítése ez, bár más szereplők is sorra jelentik be elbocsátási terveiket.

A 11 ezer fő nagy szám, de így is csupán alig pár százaléka a teljes állománynak, hiszen 2011 végén a Citi 266 ezer embert foglalkoztatott világszerte – írja az investor.hu.

A hatalmas leépítés rövid távon jelentős költségekkel fog járni, a Citi becslése szerint 1,1 milliárd dollárt kell rászánniuk az átszervezésre. Az elbocsátásokkal ugyanakkor hosszú távon évente 1,1 milliárd dollárt spórol a cég.

“A lépés logikus folytatása a Citi átalakításának” – hangsúlyozta a bank vezérigazgatója, Michael Corbat a vállalat közleménye szerint, hozzátéve, hogy a bank továbbra is a páratlan globális hálózatára épít, de vannak területek, ahol ez nem eredményez kellő szintű profitabilitást. A közlemény konkrét területként a klasszikus azonnali részvénypiaci üzletágat emeli ki.

A részvény 3,3 százalékos ugrással készül nyitni az amerikai piacon, a befektetők annak örülhetnek, hogy ugyan első körben jelentős költséget, később azonban érezhető hatékonyságjavulást hoz az intézkedés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik