Gazdaság

Holnaptól drágább lesz a cigi

cigaretta (cigaretta, )
cigaretta (cigaretta, )

December 1-jétől emelkedik a dohánytermékek jövedéki adója. A parlament október közepén az egészségügy többletforráshoz juttatásának érdekében döntött az emelésről. Jövőre már az ezer forintot karcolhatja a cigaretta csomagonkénti ára.

A kormány korábban két lépésben akarta emelni a dohánytermékek jövedéki adóját – 2013. január 1-jén, illetve május 1-jén. A parlament költségvetési bizottságának javaslatára azonban csak egy ütemben, a tervezettnél kisebb mértékben, de még az idén emelkedik a dohánytermékek adója, így még az idén költségvetési többletbevétel származik belőle.

A cigaretta adója 11 900 forintról 12 500 forintra emelkedik ezerdarabonként. Ehhez járul a kiskereskedelmi eladási ár 31 százaléka, amely változatlan marad, de az ezerdarabonkénti minimuma 22 300-ról 24 920 forintra nő.

A szivarra, szivarkára kivetett adó nem változik december 1-jétől, ez továbbra is a kiskereskedelmi eladási ár 28,5 százaléka.

A finomra vágott fogyasztási dohányra – a cigarettadohányra – változatlanul a kiskereskedelmi eladási ár 52 százaléka a jövedéki adó, de a minimuma 11 150 forintról 12 460 forintra emelkedik kilogrammonként. Hasonlóképpen változik az adója az egyéb fogyasztási (pipa)dohánynak is.

A szeptemberben elfogadott törvény szerint állami monopólium lesz a dohánytermékek kiskereskedelme jövő év július 1-jétől, az állam koncessziós szerződéssel engedheti át az értékesítést az erre pályázóknak. A trafiktörvény körülbelül hétezer dohánybolttal számol, a jelenlegi több mint 40 ezer dohányértékesítő hely helyett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik