Gazdaság

Forinttemetés milliárdos bukással

egy és kétforintos (egyforintos, kétforintos)
egy és kétforintos (egyforintos, kétforintos)

Jövő február végén jár le az egy- és kétforintos átváltási határideje, az MNB csak addig váltja be az érméket – írja a Napi Gazdaság.

Alig három hónap maradt az aprópénz beváltására, de a jegybank nem számít nagy rohamra, noha országos szinten 2,16 milliárd forint még nem kerültek vissza a jegybankhoz az egy- és kétforintosok bevonásról szóló 2007-es bejelentés óta. Az aprók túlnyomó többségét megtartották tulajdonosaik.

A jegybankhoz visszakerült érmékre beolvasztás vár, mivel az érmék alapanyagként többet érnek, mint fizetőeszközként – írja a lap, amely szerint a bevonás nemzetgazdasági szinten minden évben 3-4 milliárd forint megtakarítást eredményez.

A Magyar Nemzeti Bank 2007. szeptember 30-án jelentette be, hogy a következő év márciusától bevonja a forgalomból az egy- és kétforintosokat, mivel az érméket drágább volt előállítani a névértéküknél.

Mint korábban megírtuk: az egyforintos érme korábban – mivel 75 százaléka réz, 21 százaléka cink, 4 százaléka pedig nikkel – népszerű volt a színesfém-kereskedőknél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik