Gazdaság

Szappanízű Magyarország büszkesége

tokaji aszú (tokaji aszú, )
tokaji aszú (tokaji aszú, )

A magyar-szlovák vita kapcsán a Heti Válasz egy sokkoló felmérést ismertet.

A csütörtökön megjelent hetilap szerint kevés esélye van Magyarországnak arra, hogy nyerjen a tokaji név használatáról szóló uniós eljárásban. A mostani probléma egyik gyökere, hogy a borvidék északi csücskének számító három települést, Szőlőskét, Szlovákújhelyt, Kistoronyát elcsatolták, így a „tokaji” név valamilyen formában történő használatára Szlovákiának van jogalapja.

Ennek ellenére egyszerűbb lenne a helyzet, „ha királyi magyar borokat és szlovák vinkócskákat hasonlítanánk össze, de önkritikusan meg kell jegyezni: nem ez a helyzet” – teszi hozzá a hetilap, amely szerint Tokaj-Hegyalján sajnos nem csak a néhány pincészet által képviselt világszínvonal van jelen. A Heti Válasz idéz a tarcali Tokaj Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet minapi felmérését, amely katasztrofális eredményt hozott. Hat település tizenöt „házi pincészetéből” vettek mintát, és csak három volt fogyasztásra alkalmas, és ezek közül csak egy hordozta a vidék jellegzetességeit. A kutatók találtak szappan- és poloskaízű lőrét, más minták a „periódusos rendszer bugyrait idézték”. Volt olyan folyadék, amelyik kéntől bűzlött, nyolc mintában a megengedettnél jóval több volt a vas.

Marcinkó József, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke korábban az FN24-nek azt mondta: van minőségi különbség a szlovák és a magyar tokaji között, bár a határ másik oldalán is akad egy-két olyan termelő, aki a játékszabályokat betartva szép bort készít, de maga a rendszer alkalmatlan a minőségi termelésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik