Gazdaság

Simicska és Orbán embere minden cég titkait megismerhetné

bizalmas irat (titkos)
bizalmas irat (titkos)

Lényegében megszűnne a banktitok és az üzleti titok, ha elfogad a parlament jövő héten egy beterjesztett törvényjavaslatot – írja a Figyelő online.

Új korszak kezdődhet a gazdasági életben, ha elfogadja a parlament az „egyes törvényeknek a kormányzati ellenőrzéssel összefüggő módosításáról” szóló törvényjavaslatot – írja a Figyelő online. A lap szerint ez a javaslat lehetővé teszi a miniszterelnök és egy államtitkára számára, hogy lényegében bármilyen cégnél bármikor razziázzon, és bármilyen adatába figyelmeztetés nélkül beletekintsen.


Simicska és Orbán Fotó: MTI / Kovács Attila

„A most végszavazás előtt álló törvénymódosító csomag az eleve több lépcsősre (sic!) tervezett, lopakodó törvényalkotást zárja le, amelynek eredménye: jogi eszközökkel lehetővé teszi az állam számára, hogy bármely magyarországi gazdasági társaság legféltettebb üzleti titkaiban szabadon kutakodjon, szerződéses viszonyaiba beavatkozzon” – írja a lap.

Ezt persze a NAV is megteheti, ám szigorú jogszabályi korlátok között, s az is korlátozott, hogy az adótitkokból mennyi és mi kerülhet közvetlenül a kormány kezébe.

A KEHI irányítását a miniszterelnök a Miniszterelnökségen működő jogi ügyekért felelős államtitkár útján látja el, akit senki és semmi nem korlátoz abban, hogy mikor és milyen vizsgálatot rendelhet el. Ugyanis minden olyan cég ügyeibe betekinthetne a hivatal – rendőrok kíséretében – amely valaha állami tulajdonú volt vagy uniós pénzt felhasználó céggel valaha szerződést köthetett.

Idén júniustól ezt az államtitkári posztot Győri Tibor tölti be, aki az Origo.hu cikke szerint a Bibó szakkollégiumban huszonöt éve ismerte meg Orbán Viktort. Személyes bizalmasa lett, 2010 után pedig a miniszterelnök jogi és gazdasági tanácsadójaként tevékenykedett. A Fideszbe a cikk szerint 1993-ban Simicska Lajos, a párt akkori gazdasági igazgatója vitte be Győrit, akivel több közös cégérdekeltség és szomszédság is köti őket egymáshoz – írja a lap.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik