Gazdaság

Nincs időpont a magyar kockázat felülvizsgálatára

Magyarország adóskockázati besorolásának idei felülvizsgálatára nincs még meg az időpont – jelezte a Fitch Ratings hitelminősítő a Reuters hírügynökség kérdéseire küldött válaszlevélben hétfőn.

A hitelminősítő – a szokásos menetrend szerint – valamennyi európai állam adóskockázati besorolását felülvizsgálja az év végéig, így Magyarországét is.

„Annyit tudok mondani jelenleg, hogy biztosan felül fogjuk vizsgálni Magyarország adóskockázati besorolását a karácsonyi szünet előtt. Ennek időpontját még nem határoztuk meg” – fogalmazott Matteo Napolitano, a Fitch szuverén adósminősítésért felelős igazgatója.

A Fitch jelenleg a befektetésre ajánlott sáv alatt egy fokozattal, „BB+” szinten tartja Magyarország adóskockázati besorolását. Az osztályzatra a további lehetséges leminősítésre utaló negatív besorolási kilátás van érvényben.

Paul Rawkins, a Fitch elemzője októberben arra hívta fel a figyelmet, hogy bizonyosan marad a negatív kilátás a magyar osztályzaton, amennyiben nem születik hitelmegállapodás a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval. Akkor úgy fogalmazott, „az elmúlt időben volt olyan szóbeszéd, hogy Magyarország nem kívánja igénybe venni a nemzetközi segítséget. Ez zavarna minket.” Rámutatott: Magyarországnak vannak gyenge pontjai, és a nagy piaci volatilitás – hitelmegállapodás nélkül – nehéz helyzetben érné az országot.

A Fitch 2012 januárjában vonta meg a befektetési ajánlású szuverén devizaadós osztályzatot Magyarországtól. Magyarországnak egyetlen nagyobb hitelminősítőnél sincs a befektetésre ajánlott adósságkockázati besorolása.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik