Gazdaság

Szijjártó: Nem lehet megnyirbálni a kohéziós pénzeket

szijjártó péter (ingyenes, )
szijjártó péter (ingyenes, )

Nincs olyan európai elv, amely indokolná, hogy a felzárkóztatásra szánt kohéziós forrásokat éppen azoktól az országoktól vegyék el a legnagyobb mértékben, amelyek a legkevésbé fejlettek - mondta Szijjártó Péter a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában szerdán.

A Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára a “kohézió barátaiként” emlegetett országcsoport keddi brüsszeli találkozójáról számolt be. Azt mondta, az EU tizenöt, a csoporthoz tartozó tagállama együttesen kitart amellett, hogy a kohézióra szánt forrásokat továbbra sem szabad csökkenteni.

A kohéziós politika nemcsak azoknak az országoknak térül meg, amelyek használják ezeket a fejlesztési forrásokat, mint például Magyarország, hanem azoknak is, amelyek befizetéseiből a kohéziós források keletkeznek – mondta Szijjártó Péter.

Több miniszterelnök is jelezte, hogy a fejlesztési forrásokból megvalósuló projektek jelentős részét nyugat-európai cégek hajtják végre. A technológia sok esetben nyugat-európai országokból érkezik. Tehát a kohéziós forrásokból megvalósított fejlesztésekből a nettó befizető országok legalább annyit profitálnak, mint azok, ahol ezek a fejlesztések megvalósulnak – közölte az államtitkár.

Jövő csütörtökön és pénteken találkoznak az EU állam és kormányfői. A találkozó tétje, hogy sikerüljön megállapodni az EU következő hétéves költségvetési perspektívájáról. Ezért is volt fontos, hogy a “kohézió barátai” országok egységesen kitartsanak álláspontjuk mellett – magyarázta Szijjártó Péter.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik