Gazdaság

Szükség van a külföldi tőkére

kovacs-arpad(960x640)(3).jpg (kovács árpád)
kovacs-arpad(960x640)(3).jpg (kovács árpád)

A kis magyar cégek nem azért nem jutnak hitelhez, mert nincs pénz a bankokban, hanem azért, mert hiányzik a finanszírozható ötlet és a piac - jelentette ki a Költségvetési Tanács elnöke.

A külföldi tőke elengedhetetlen, anélkül nincs növekedés – jelentette ki Kovács Árpád a Wekerle Sándor Üzleti Főiskolán tartott előadásában. A Költségvetési Tanács elnöke elmondta: a GDP-arányos beruházási ráta Magyarországon a legalacsonyabb a régióban, és a fejlesztés hiánya jelentkezni fog a költségvetési bevételeknél is.

Az elmúlt években ugyan javultak Magyarország felzárkózási esélyei, de a folyamatot egyebek mellett a beruházási ráta alacsony szintje hátráltatja – tette hozzá. Kovács Árpád a növekedéshez elengedhetetlennek nevezte a külföldi tőkét. Mint mondta: a gazdaságpolitika két súlypontja a válság előtt a növekedés és a társadalmi béke volt. Utóbbit több ország nem saját teljesítményéből, hanem hitelből, vagyona eladásából fedezte. A válságnál került előtérbe a biztonság.

Az EU-hoz 2004-ben csatlakozott 10 ország a válság 2008-2010 közti első szakaszában a munkahelyek védelmével, a visszaesés mérséklésével volt elfoglalva. A 2011-től tartó második szakaszban az adósság és a költségvetési hiány mérséklése áll a középpontban, az országok lehetőségei azonban eltérőek – vélte Kovács Árpád. Az EU-10 országcsoport felzárkózási esélyei összességében javultak, és bár a baltiak állnak az élen, nem rossz az esélye Magyarországnak sem.

Kovács Árpád kitért arra is: a felzárkózást Magyarországon egyebek mellett a multinacionális cégek és a magyar kis- és középvállalkozások értékrendjében meglévő különbségek hátráltatják. A kis magyar cégek nem azért nem jutnak hitelhez, mert nincs pénz a bankokban, hanem azért, mert hiányzik a finanszírozható ötlet és a piac – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik