Gazdaság

Rogán Antal díjat kapott a közpénzek hatékony felhasználásáért

rogán antal (rogán antal, )
rogán antal (rogán antal, )

A számvevőszék köszöni a törvényt.

Kiosztotta az Állami Számvevőszék a Hagelmayer István-díjat. 2012-ben Saskia J. Stuiveling, a holland számvevőszék elnöke, dr. Horváth Margit, az Állami Számvevőszék felügyeleti vezetője, valamint az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságának elnökeként az új számvevőszéki törvény kidolgozásában és elfogadásában kiemelkedő szerepet játszó Rogán Antal vehette át az elismerést.

“Rogán Antalnak az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságának elnökeként kitüntetett szerepe volt a 2011. július 1-je óta hatályos, új számvevőszéki szabályozás kidolgozásában és elfogadásában. A közreműködésével megszületett törvényi garanciák és az Állami Számvevőszéknek biztosított jogosítványok véget vetettek a következmények nélküli ellenőrzések korszakának, valamint hozzájárultak az Állami Számvevőszék függetlenségének megszilárdításához, így téve hatékonyabbá a közpénzekkel való gazdálkodás ellenőrzését” – írják a számvevőszék honlapján.

A Hagelmayer István-díj azoknak adományozható, akik az Állami Számvevőszék érdekében végzett kiemelkedő tevékenységükkel hozzájárultak a közpénzek hatékonyabb felhasználásához.

A díj névadója Dr. Hagelmayer István közgazdász (1933-1997), egyetemi tanár, tudományszervező, a modern Állami Számvevőszék alapító elnöke (1990-1996). 1957-ben szerzett oklevelet a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen, ahol a pénzügytanszéken tanársegéd, majd adjunktus, 1968-től tanszékvezető, 1975-től egyetemi tanár. 1975 és 1987 között a reformgondolatokat befogadó és propagáló Pénzügykutató Intézet igazgatója volt. Dr. Hagelmayer István tudományos munkássága során főként pénzelméleti kérdésekkel foglalkozott. A rendszerváltás után kiemelkedő érdemeket szerzett az Állami Számvevőszék működésének megszervezésében és az intézmény társadalmi elismertségének kivívásában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik