Gazdaság

Orbán új Mercedesnek örül

Mercedes-Benz S (Mercedes-Benz S)
Mercedes-Benz S (Mercedes-Benz S)

És annak, hogy az uniós országjelentésből azt olvasta ki: sikerült a magyar gazdaság pénzügyi konszolidációja. De ne felejtsük, hogy sose jó, ha a kocsi megelőzi a lovat!

A miniszterelnök a távirati irodának adott interjújában arról is beszélt, hogy az IMF/EU-tárgyalások szerinte a közeljövőben felgyorsulhatnak, a magyar kormány ugyanis minden akadályt elhárított az útból. Beszámolt továbbá arról, hogy felsőoktatási intézmények és sportági szakszövetségek adósságának rendezését is tervezi a kabinet.

Új, kompakt

Az interjúban a Daimlerrel kötött stratégiai megállapodást a magyar gazdaságtörténet mérföldkövének nevezte Orbán Viktor, mint mondta, a német ipar tartós beépülése a magyar gazdaságba – például korábban az Audi letelepedése – mindig egy-egy új korszakot jelentett.

Nyomatékosította, hogy lesz egy olyan Mercedes-autótípus, az új kompakt kupé, amit kizárólag Magyarországon fognak gyártani. Ez olyan iparpolitikai siker, amelyet nagyon meg kell becsülni – jegyezte meg.

Az „ezzel most nem foglalkozunk” kategória

Orbán Viktor a Daimlerrel kötött megállapodást párhuzamba állította az Európai Bizottság szerdai országjelentésével, és úgy vélekedett, mindezek alapján kijelenthető: a magyar gazdaság pénzügyi konszolidációja sikerült, az új magyar gazdasági modell pedig – habár sokak ízlésének nem tetszik, sokak érdekét sérti – működőképes.

A brüsszeli előrejelzés 2014-es költségvetést érintő részéről – vagyis hogy az EU szerint akkor a GDP 3,5 százalékára emelkedik Magyarországon a deficit – a miniszterelnök úgy foglalt állást, hogy ezt „az ezzel most nem foglalkozunk kategóriába kell helyezni, tekintettel arra, hogy még a 2013-as költségvetést sem alkotta meg a parlament”.

Újabb bölcsesség

Orbán az interjúban kitért az önkormányzati adósság egy részének állami átvállalásával kapcsolatos hírekre is. „Sose jó, ha a kocsi megelőzi a lovat. Azok a spekulációk, amelyek arról szólnak, hogy az önkormányzatoktól átvett adósságot hogyan rendezi majd az állam a bankokkal, idő előtti viták, mert még nem vettük át az adósságot” – magyarázta.

Először a helyhatóságokkal kell megállapodni – folytatta –, ami a nagyobb települések esetében nem lesz könnyű, ugyanis azoknál egyenként, tételesen kell átnézni az adósságállomány helyzetét. A kormány ezért minden nagyvárosba tárgyalódelegációt küld, amely több fordulóban átvizsgálja az adósságot, és megállapítja, hogy milyen mértékű átvállalás indokolt. Mindaddig, amíg ez nem zajlik le, a kabinet nem foglalkozik az átvállalt adósság banki rendezésével – hívta fel a figyelmet.

Fiatalok befektetése

A miniszterelnök érintette a felsőoktatás átalakításának kérdését is, rémhírnek nevezve, hogy a kabinet felülbírálná korábbi döntéseit: a kormány továbbra is azt szeretné, hogy a fiatalok úgy tekintsenek felsőoktatási tanulmányukra, mint a későbbi életükbe való befektetésre, ezért egyetlen diákot sem fognak egy-egy rosszul működő felsőoktatási intézmény fenntartása érdekében olyan helyre vezényelni, ahová ők nem akarnak menni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik