Gazdaság

Varga Mihály bízik az IMF-megállapodásban

A hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter mozdonyról, pórázról és elefántokról beszélt.


(Fotó: MTI/Földi Imre)

Varga Mihály bízik abban, hogy lesz megállapodás az IMF/EU-val, a hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter ezt csütörtökön a Magyar Pénzügyi és Gazdasági Ellenőrök Közhasznú Egyesülete (MPGEKE) idei éves konferenciáján mondta.

A német mozdony

A miniszter az IMF-fel kötendő megállapodásról kifejtette: Magyarország szorosan kötődik a német gazdasághoz. „Ami Németországban történik, az Magyarországot is érinti. Ha a német mozdony nem teljesít, akkor a mi kocsink is lassabban döcög. A mai tudásunk szerint az is örömteli, ha a magyar gazdaság nem zsugorodik, hanem nő. Az év eleji CDS-felár 700 pont feletti szintről mostanra 300 pont körüli szintre csökkent.”

Emlékeztetett arra, hogy a forintárfolyam alakulása kiemelkedően fontos, mert nagy a devizakitettsége Magyarországnak. Az első félév forinterősödése 280 milliárd forinttal csökkentette az államadósságot – emelte ki a tárca nélküli miniszter.

A legelő elefántok

Az IMF/EU-val tervezett megállapodásról elmondta: „lehet megállapodás, de nem csak rajtunk múlik”.

Kiemelte, „jövőre 6 milliárd eurós finanszírozási igényünk van, ami nem tekinthető magasnak. Ha azonban az elefántok lelegelik a piacot, az megnehezítheti Magyarország helyzetét. Az biztos, hogy Magyarországon nincs autógyújtogatás, nincsenek tömegek az utcán. És egy kormánynak nem lehet célja az, hogy a politikai és társadalmi feszültségeket a végtelenségig élezze.”

„Én bízom benne, hogy lesz megállapodás” – mondta Varga Mihály.

A nem laza póráz

A tárca nélküli miniszter hangsúlyozta: a költségvetés lazítására most Magyarországnak nincs lehetősége. Elmondta: Magyarország nyolc éve van túlzottdeficit-eljárás alatt, azaz az államháztartási hiány hosszú időn keresztül meghaladta a kritikus szintet.

Rámutatott: az EU országainak nagy része akkor került ilyen helyzetbe, amikor beütött a válság. „Nálunk nem ez volt a helyzet” – mondta Varga Mihály, aki szerint a problémát az jelenti, hogy az EU válsága kikényszerít intézkedéseket a brüsszeli intézményekből.

A magyar kormánynak már 2010-ben sem volt választási lehetősége az egyensúly és a növekedés között – vélekedett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik