Gazdaság

Már megint egy lyukat fúrt a kormány a költségvetésbe

Ötvenmillió forintért készítheti elő költözését a Kúria a Néprajzi Múzeumba, ezek szerint jövőre ez a milliárdos beruházás is elindul.

A rendkívüli kormányzati intézkedésekre szánt keretből 50 millió forintot ad át a Darák Péter által vezetett Kúria költözésének előkészítésére a kormány. A fel nem használt összeget március végéig vissza kell fizetnie a Kúriának – írja a Magyar Közlöny mai száma.

Ez egyben egyfajta határidőt is szab a költözésnek: az előkészítési keret időzítéséből ítélve tavasszal alighanem elindul a folyamat. Ez újabb 5-10 milliárdos lyukat üthet a jövő évi büdzsén. Maga a költözés, az épület átépítésével együtt az előkészítésre átadott összegnek akár a százszorosába is kerülhet, egyes becslések szerint. A Néprajzi Múzeum új épülete (vagy egy régi átépítése) is milliárdos tétel lehet.


A Néprajzi múzeum épületeFotó: MTI / Kovács Tamás

A jelenleg Néprajzi Múzeumként működő épület Hauszmann Alajos tervei alapján 1893–96-ban épült fel Királyi Kúriának Havel Lipót cseh származású építőmester kivitelezésében. 1949-ig a legfelsőbb törvénykezés palotájaként szolgált, tehát ez volt az egykori Igazságügyi Palota.

A Kossuth téren lévő impozáns épületnek már jó ideje igyekeznek a kormányok új funkciót kitalálni, ám végül is mindig visszariadtak ennek tetemes pénz- és időigényétől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik