Gazdaság

MSZP: se híre, se hamva a költségvetésnek

matolcsy györgy (matolcsy györgy, )
matolcsy györgy (matolcsy györgy, )

A szocialisták szerint példátlan, hogy november elején még „se híre, se hamva" a következő évi költségvetésnek, így a büdzsét végül rohamtempóban kell elfogadnia az Országgyűlésnek.

Tukacs István országgyűlési képviselő szerint a kormány csapdába sodorta magát azzal, hogy már nyáron a parlament elé hozta a 2013-as költségvetést, és megszavaztatta a sarokszámokat, most ugyanis a rossz tervezéssel okozott károkat kell orvosolni.

A kormány felülbecsülte a növekedés, alul- az infláció mértékét, rosszul mérte fel a devizaárfolyamot, majd a munkahelyvédelmi csomaggal még fel is lazította a javaslatot – fejtette ki.

Az MSZP-s politikus szerint ez tette szükségessé a Matolcsy György által bejelentett több száz milliárd forintos költségvetési kiigazítást, amelynek részleteit viszont azóta sem terjesztette a Ház elé a kabinet.

Így a költségvetés végső változatát rohamtempóban kell az év végéig megtárgyalnia, majd elfogadnia az Országgyűlésnek. Ez a büdzsé „annyit fog érni, mint a papír, amire írták”, az lesz a sorsa, mint az ideinek, év közben többször is módosítani kell majd – mondta.

Tukacs véleménye szerint például vissza kellene térni a többkulcsos jövedelemadózáshoz és a tőkejövedelmek fokozottabb adóztatásához.

A szocialisták mellett az Állami Számvevőszéknek sem tetszett a büdzsé, igaz, ők már nyáron szóltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik