Iszonyú pénzügyi kiszolgáltatottságban él a magyar

Aki megtakarít se tesz sokat félre, és sokaknak vésztartalékuk sincs. Már a középosztály is lecsúszóban.
Kapcsolódó cikkek

Felszámoljuk a különféle öngondoskodási megtakarításainkat, feléljük a félretett pénzünket, egyre kevesebben rendelkeznek vésztartalékkal, és ez a vésztartalék egyre rövidebb időre elég csak – ezt mutatja az Az én pénzem pénzügyi blog szerint az OTP Öngondoskodási Indexének értéke, amely a tavaszi 34 pontról 32 pontra gyengült.

Az egyetlen pozitív folyamat az öngondoskodás terén az elmúlt félévben az, hogy magának az öngondoskodásnak a megítélése javult – foglalja össze a blog. A szükséges rossz helyett egyre inkább egy lehetséges jó megoldásként tekintenek rá az emberek, és a megtakarítást tervezők között 35-ről 43 százalékra nőtt azok aránya, akik már most szívesen nekilátnának a jövőre szóló megtakarításnak. Ugyanakkor a korábbi 26 százalék helyett már csak a megkérdezettek 20 százaléka tervez valamilyen öngondoskodást – mondta Kovács Antal, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese a Takarékossági Világnap keretében rendezett konferencián.

A kutatás során megkérdezett embereknek már csak a fele rendelkezik valamilyen öngondoskodási formával. A bankbetéteket kivéve csökkent az életbiztosítással, a lakás-előtakarékossági számlával, az önkéntes egészségpénztári vagy az önkéntes nyugdíjpénztári számlával rendelkezők száma.

Elindult a középosztály lecsúszása

Feléljük a vésztartalékokat is, hiszen tavaly nyáron még a megkérdezettek 28 százalékának volt félretett pénze a rendkívüli kiadások esetére, ez mostanra 22 százalékra csökkent. Ráadásul ez a pénz már csak 3 hónappal kevesebb időre elegendő, átlagosan 11-13 hónapig tartana ki a vésztartalék.


Fotó: MTI / Soós Lajos

Figyelmeztető jel, hogy miközben hosszú időn keresztül változatlan volt a rendszeres családi költségvetést készítők száma, addig arányuk az elmúlt fél évben 58 százalékról 48 százalékra süllyedt. A tartalékok fogyásával együtt ez arra utal, hogy a pénzügyi nehézségek a középosztályt is elérték, elindult a középosztály lecsúszása – hangsúlyozta Kovács a Portfólió konferenciáján. Hiába tekinti Orbán Viktor a legfontosabb társadalmi rétegnek őket.

14 ezer forint

Az IMAS International és az Erste Group felmérése alapján a magyarok havonta átlagosan 14 411 forintot takarítanak meg, amelyből pénzügyi tartalékot képeznek vészhelyzet esetére, valamint tartós fogyasztási cikkek vásárlására tesznek félre. A kutatás szerint egy év alatt 4 százalékkal, 26 százalékra nőtt Magyarországon azoknak a száma, akik az elkövetkező 5 évben inkább többet tennének félre.

A kutatás szerint a magyarok megtakarítási hozzáállása jobb, mint a kelet- és a közép-európai országoké. Nálunk a megkérdezettek 84 százaléka ténylegesen spórol, azaz kétszer is meggondolja, hogy mire költi a pénzét. Ha pedig hó végén marad egy kis pénz a kasszában, akkor azt a megkérdezettek 78 százaléka félre is teszi.

Jól látszik, hogy minél közelebb van az ember a nyugdíjhoz, annál jobban zavarja a pénzügyi kiszolgáltatottság: az 50 év felettiek esetében magas (37%) az elégedetlenek aránya, míg a leginkább elégedettnek a 15-29 évesek bizonyultak.