Gazdaság

Egyre fontosabb a nyugdíj ügye

nyugdíj (nyugdíj, kisnyugdíjas)
nyugdíj (nyugdíj, kisnyugdíjas)

A munkáltatók egyre inkább támogatják alkalmazottaik felkészülését időskori éveikre.

Az Aegon biztosítócsoport megbízása alapján kilenc országban elvégzett kutatás szerint a most aktív generáció felismerte, hogy a nyugdíjrendszer fenntarthatóságában az államnak, a munkáltatóknak és a leendő nyugdíjasoknak is komoly felelősségük van. A jelenleg aktív munkavállalók többsége már azzal számol, hogy a nyugdíjkorhatár elérését követően is dolgozik majd. Ennek ellenére a legképzettebb munkavállalói réteg sem fordít elég figyelmet az öngondoskodásra.

A felmérés szerint a munkáltató szerepe fontos a felkészülésben, ám kisebb az államénál és az egyénénél. Nemzetközi szinten nő azon munkáltatók aránya, amelyek fontosnak tartják a felkészítést a nyugdíjas évekre. A magyar munkavállalók körében ugyanakkor jóval alacsonyabb a munkáltatók részvételének elfogadottsága ebben: csak az érintettek 55 százaléka mondta azt, hogy egyetért, vagy inkább egyetért a munkáltatói szerepvállalással. A kilenc ország átlaga 67 százalékos volt.

A teljes nyugdíjba vonulás időpontja a fejlett országokban fokozatosan kitolódik, és a fokozatos visszavonulás Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban is általános jelenségnek számít. Figyelemre méltó, hogy a jelenleg aktív munkavállalók többsége – 60 százaléka – már azzal számol, hogy a nyugdíjkorhatár elérését követően is dolgozik majd.

A kutatást az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Hollandiában, Lengyelországban, Magyarországon, Németországban, Spanyolországban, Svédországban és az Egyesült Államokban végezték el, több mint 9000 aktív, illetve már nyugdíjas személy megkérdezésével.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik