Gazdaság

Trükközve költ milliárdokat a kormány

matolcsy györgy (ingyenes, )
matolcsy györgy (ingyenes, )

Csak az idén 16 milliárd forint vitatható kifizetés történt.

Sorozatban hozza a kormány az államháztartási törvénybe ütköző döntéseit a költségvetés általános tartalékával kapcsolatban – írja a Napi Gazdaság. A lap szerint a kabinetnek egyetlen mentsége lehet, hogy elődei sem vették soha komolyan, hogy az általános tartalékot kizárólag “az előre nem valószínűsíthető, nem tervezhető költségvetési kiadásokra és az előirányzott, de elháríthatatlan ok miatt elmaradó költségvetési bevételek pótlására” fordítsák.

Idén az eltelt tíz hónapban a százmilliárd forintos tartalékból 44,4 milliárd forintot költött el a kormány és további 20 milliárd forintot zárolt annak a 133 milliárd forint értékű csomagnak a részeként, amit október elején jelentett be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter.

Összegszerűen a 44,4 milliárd forintos költésnek komoly részét érheti kritika. A Napi Gazdaság becslése szerint az államháztartási törvénnyel valószínűleg ütköző kormánydöntések száma az első tíz hónapban elérte a 14-et, így összesen 16,8 milliárd forintot fizettek ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik