Gazdaság

A takarékszövetkezeteket dicsérte Demján Sándor

Demján Sándor (Demján Sándor)
Demján Sándor (Demján Sándor)

Tatabányán beszélt a három leggazdagabb magyar egyike.

A kizárólag hazai tulajdonban lévő szövetkezeti hitelintézetek megfontolt hitelezési gyakorlatuknak köszönhetően a működésükhöz szükséges pénzforrásokat saját erőből biztosítják, nyereségük pedig itthon marad, az országot gyarapítja – mondta Demján Sándor, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) elnöke csütörtökön Tatabányán, ahol az OTSZ a Takarékossági Világnap alkalmából tartott ünnepséget.

A szövetkezeti hitelintézetek piaci részesedése az 1640 milliárd forintos mérlegfőösszeg alapján 5 százalék körüli. A betétek állománya meghaladja a 1370 milliárd forintot, a nettó hitelállomány értéke 740 milliárd forint, a saját tőke nagysága eléri a 132 milliárd forintot.

Az integrált takarékszövetkezetek jelentős szabad forrással rendelkeznek, hitel-betéti arányuk 55 százalék, szemben a kereskedelmi banki szektor még mindig több mint 130 százalékos arányával. Az OTSZ hálózatába tartozó takarékszövetkezetek a háztartási forintbetétgyűjtésben közel 20 százalékos részesedéssel bírnak és hasonló az arányuk a mezőgazdasági hitelezésben, az önkormányzati számlavezetésben és a bankautomaták üzemeltetésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik