Gazdaság

Rohamos élelmiszerár-emelkedés várható

élelmiszercimke (vásárlás, )
élelmiszercimke (vásárlás, )

A londoni elemzők szerint a térségben a magyar és a román piac jár a legrosszabbul.

Gyorsulni kezdett az élelmiszerár-emelkedés Közép- és Kelet-Európa EU-gazdaságaiban, de az ársokk régiós hatása messze nem egyenletes, a jelenség Romániát és Magyarországot sújtja a legnagyobb mértékben – állapították meg pénteken ismertetett térségi helyzetértékelésükben londoni elemzők.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott közgazdászai az átfogó elemzésben kimutatták, hogy Romániában – és kisebb mértékben Magyarországon – a szokásos szezonális ütemet jóval meghaladó, jelentős élelmiszer-drágulás érzékelhető.

Az elemzők szerint ebben a két országban várható a legnagyobb ütemű élelmiszer-áremelkedés a következő negyedévekben. Csehországban ugyanakkor július óta a szezonálisan megszokott ütemhez közeli, Lengyelországban pedig attól jóval elmaradó élelmiszer-árváltozás ment végbe.

A JP Morgan szakértői szerint az élelmiszerárak október és 2013 közepe között Romániában 0,8 százalékponttal, Magyarországon 0,3 százalékponttal, Lengyelországban és Csehországban egyaránt 0,2 százalékponttal emelik a fogyasztói árindexet.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik