Gazdaság

Kis lépés a bankunió felé

Elkészül január 1-jéig az eurózóna közös bankfelügyeletének jogi keretrendszere, a gyakorlati megvalósításon pedig 2013 folyamán kezdenek dolgozni. Az Európai Unió állam- és kormányfői csúcstalálkozójának végeztével pénteken a francia államfő elégedetten nyilatkozott, Angela Merkel szerint viszont több hónap kell a bankfelügyelet gyakorlati megvalósításához.

Herman van Rompuy, az Európai Tanács elnöke ismertetése szerint a júniusi csúcson javasoltaknak megfelelően az eurózóna közös bankfelügyeletének központja az Európai Központi Bank (EKB) lesz. A belga politikus megerősítette, hogy egyrészt az EKB monetáris politikával kapcsolatos tevékenységét szigorúan el kell választani a bankfelügyeleti feladatoktól, másrészt a bankfelügyeletnek minden tagállam számára nyitottnak kell lennie.

Politikailag megvalósítható, de jogi megoldást igényel az, hogy az eurózónán kívüli országok egyenlő felekként csatlakozhassanak az eurózóna közös bankfelügyeletéhez – magyarázta a korábbi belga kormányfő.

“Ez sokkal inkább jogi, mintsem politikai probléma” – vélekedett a csúcsot záró sajtótájékoztatón az Európai Tanács elnöke.

Az eurózónán kívüli országok, közöttük Magyarország is azt sérelmezte az Európai Bizottság eredeti javaslatában, hogy az övezeten kívüli országok, ha csatlakoznak a bankfelügyelethez, akkor gyakorlatilag másodrendű tagok lennének az Európai Központi Bank (EKB) által üzemeltetett rendszerben, mert az EKB-ban a jelenlegi jogi keretek között csak az eurózóna tagjainak van szavazati joguk. Ráadásul a zónán kívüli országok bankjai versenyhátrányba is kerülhetnének az euróövezeti bankokkal szemben, mert azok a bankfelügyelet létrejötte után a tagállamok közbeiktatása nélkül, közvetlenül az Európai Stabilitási Mechanizmushoz fordulhatnak majd segítségért, az övezeten kívüli országok bankjainak azonban erre nem lenne lehetőségük a bizottság javaslatának értelmében.

José Manuel Barroso kifejtette, hogy a bankfelügyeleti rendszer idővel az eurózóna mind a hatezer bankjára kiterjed majd. Leszögezte, az egységes piac integritását meg kell őrizni, valamint sürgősen meg kell törni a szuverén adósságválság és a bankválság közötti ördögi kört, vagyis azt, hogy a tagállamoknak kölcsönt kell felvenniük bankjaik feltőkésítésére, a bankok helyzete viszont tovább romlik, mert ezáltal a tulajdonukban lévő államkötvények az országok eladósodása miatt veszítenek értékükből.

Angela Merkel a megbeszéléseket követően ismét hangsúlyozta, hogy a bankfelügyelet létrehozásával kapcsolatban a gyorsaságnak nem szabad a minőség rovására mennie. Az EKB elnökére hivatkozva a német kancellár úgy nyilatkozott, hogy az eurózóna közös bankfelügyeletének kiépítése “eltart egy ideig, nem egy-két hónap alatt fog megvalósulni”.

A német kormányfő kifejtette, abban állapodtak meg, hogy az eurózóna különféle bankjait a közös felügyelet más-más szintjének rendelik alá. Egyes bankok közvetlenül az EKB felügyelete alá kerülnek, másokat viszont a most is működő tagállami bankfelügyeleti hatóságok fognak ellenőrizni az EKB égisze alatt. Angela Merkel megerősítette azt is, hogy a bankok közvetlen feltőkésítése az Európai Stabilitási Mechanizmus bevonásával csak akkor veheti kezdetét, ha a bankfelügyelet gyakorlati megvalósítása befejeződött.

A júniusban kitűzöttnél gyorsabban megvalósulhat a bankunió – értékelte az uniós csúcstalálkozó első napja után a történteket a francia államfő. Francois Hollande úgy vélekedett, hogy Európa nem szenved késést, éppen ellenkezőleg, az eredeti elképzeléseknél gyorsabban halad.

A csúcstalálkozó végeztével Francois Hollande gyors döntést szorgalmazott a Görögországnak szánt 230 milliárd eurós mentőcsomag következő, 31,5 milliárd eurós részletének kifizetéséről. Angela Merkel német kancellár pedig kijelentette: Görögország adósságválságának megoldásában sürget az idő, Athénnak jó kilátásai vannak az eurózónában, ha végrehajtja a vállalt reformokat, ugyanakkor van még mit tennie annak érdekében, hogy megfeleljen kötelezettségeinek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik