Gazdaság

Ismét pénzt próbálnak csúsztatni Járai biztosítójának

járai zsigmond (pannónia biztosító)
járai zsigmond (pannónia biztosító)

Egy fideszes képviselő úgy módosítaná a biztosítási adóról szóló törvényt, hogy a jobboldalhoz köthető CIG Pannóniának csak az adó felét kellene kifizetnie.

A fideszes Papcsák Ferenc úgy módosítaná a biztosítási adót, hogy a változtatás nagy haszonélvezője a jobboldalhoz sorolt emberek nevével fémjelzett CIG biztosító és az MKB biztosító lenne – írta meg az Origo.

A lex Járait két éve már megpróbálta elsütni a kabinet, de végül visszakozott. Most viszont egy olyan módosító javaslatot nyújtott be a fideszes politikus a jövő évi adócsomaghoz, amely az induló vagy nemrég indult biztosítók adóját a normál adó negyedére, felére mérsékelné. Az indítvány egyik legnagyobb haszonélvezője a CIG Pannónia biztosító lenne, amelynek tulajdonosai között és vezetésében több olyan személy is van, aki a mostani kormányoldalhoz köthető, bár a pletykák szerint azóta kissé konfliktusosabbá vált a viszony.

A kormány jövőre vezeti be új adóként a biztosítási adót, amely a casco után 15, a vagyon- (például a lakás-) és a balesetbiztosítás után pedig 10 százalékos lesz. Papcsák javaslatának a lényege, hogy sávosan adóznának a cégek, és a rendszer az új vagy kicsi biztosítóknak kedvezne.

Portfolio.hu pénzügyi-tőzsdei portál számításai szerint a CIG 2-300 milliós adófizetési kötelezettségét 125-175 millió forinttal tudná mérsékelni Papcsák indítványa, vagyis a javaslat kevesebb mint a felére csökkentené a CIG adóját. A CIG-hez hasonló összegű díjbevétellel büszkélkedő ötéves biztosító, az MKB Biztosító is ennyit nyerne vele.

A CIG Pannóniát több olyan név is fémjelzi, akik a mostani kormányoldalhoz közelinek mondhatók. A biztosító felügyelőbizottságának elnöke Járai Zsigmond, aki Orbán Viktor kormányfő korábbi közeli tanácsadója volt, az első Orbán-kormány pénzügyminisztere. Az alapítók között ott találjuk Martonyi János jelenlegi külügyminisztert és Szapáry Györgyöt, aki szintén tanácsadója volt Orbánnak. A CIG tanácsadó testületében tag Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia egykori elnöke, aki a Fidesz 2010-es választási programjához előszót írt, és jó kapcsolatot ápol Orbánnal – írja az Origo.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik