Gazdaság

Egyre kisebb a magyar csőd esélye

magyar zászéó (magyar zászló, nemzeti lobogó, )
magyar zászéó (magyar zászló, nemzeti lobogó, )

A Standard & Poors csoporthoz tartozó CMA adósságelemző kiadta legfrissebb adatsorát, mely szerint Magyarország az előző negyedévhez képest javított a helyezésén, és már csak a 16. legrosszabb adós.

A világ tíz legkockázatosabb államadósa között négy eurózónatag található. A listát továbbra is Görögország vezeti, de top 10-es még Spanyolország, Portugália és Ciprus is.

A felmérések szerint a görögök esetében az adósságtörlesztés kockázata 90 és 99 százalék között mozog a szeptember végi adatok szerint, míg Spanyolországban ez az arány 29,5 százalék.

Magyarország az előző negyedévben került ki a tízes mezőnyből, és továbbra is javuló adatok érkeznek: már csak tizenhatodikok vagyunk a legrosszabb adósok között. A régióban jobb számokat tud felmutatni Horvátország és Románia is, míg Szlovákia és Csehország nagyon elhúzott tőlünk a maguk 10 és 6 százalékos csődkockázatával.

A legrosszabb adósok rangsora mellett elkészült a legkevésbé kockázatos országok listája is, ahol a csehek jó eredményüknek köszönhetően a 15. helyen állnak, az első pozíciót pedig Norvégia foglalja el a maga szerény kétszázalékos, szinte nem is létező csődkockázatával.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik