Gazdaság

Ismét túl morfiumos mákot találtak

mák (mákos nudli)
mák (mákos nudli)

Négyszer annyi morfium volt benne, mint amennyi lehetne.

Egy tiszaalpári cég, az Aromatic Plusz Fém 2010 Kft. által forgalomba hozott mák a megengedettnél jóval nagyobb mértékben tartalmazott morfiumot – derült ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapjáról. Eszerint a cég egy mákszállítmánya 139 milligramm morfiumot tartalmaz, azaz a megengedett mennyiség több mint négyszeresét.

Ez az elmúlt néhány hétben a második jogsértő mákszállítmány, amelyet a hatóság megtalált. Az előző eset is Szeged környékén volt.

Visszahívás, bírság

Mint a Nébihtől azóta megtudtuk, az előző adag mák forgalomból való kivonását és a fogyasztókhoz eljutott tételek visszahívását elrendelték, bár még zajlik a nyomonkövetési vizsgálat. A megsemmisítésről/ártalmatlanításról a forgalmazónak kell gondoskodnia, és meg is bírságolják.

Vélhetően ez történik majd ezzel a szállítmánnyal is.

Ezek a határok

Magyarországon a mákmag élelmiszer-alapanyag, főként péksütemények, édességek készítésében használják fel. A mák ugyanakkor gyógyszer- illetve kábítószer alapanyag is. A máktokból ópium nyerhető ki, amelynek szintén magas az alkaloid-tartalma. A legismertebb mák-alkaloidok: a morfin, a kodein, a tebain, a noszkapin és a papaverin.

Az étkezési mák alkaloid-tartalmára jelenleg nincs EU előírás, a magyar nemzeti határérték morfin esetében 30 mg/kg, narkotin 20 mg/kg, morfin + narkotin együtt 40 mg/kg, tebain 20 mg/kg, kodein 20 mg/kg.

Így kerül bele a morfium

Normális esetben az érett, kíméletesen felnyitott gubóból származó étkezési mák magjában az alkaloidok csupán nyomokban fordulnak elő, elsősorban a mákgubóból származó törmelék, por tartalmazza, mely tisztítással, mosással szinte teljesen eltávolítható.

Megnőhet a mákmag alkaloid-tartalma, ha a betakarítás, feldolgozás során a mákmag a növény egyéb részeivel nagyobb mértékben szennyeződik, különösen, ha a betakarításnál a mák nem volt egyenletesen érett, vagy ha a rovarok megrágják a gubót, s emiatt a máktej (latex) beleszivárog a tokba és így a magok felületére.

A szennyeződés miatti morfin-tartalom jelentősen nagyobb, ha gyógyszergyártás céljára termelt, magas alkaloid-tartalomra kinemesített ipari mák magjáról van szó, és/vagy ha nem végzik el megfelelően a mag tisztítását. Magas alkaloid tartalmú mák egészségi panaszokhoz (pl. szédülés, fejfájás, hányinger), morfin-mérgezéshez vezethet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik