Gazdaság

Pokoli ára lett az életnek

forint (forint, )
forint (forint, )

A fogyasztói árak szeptemberben 0,4 százalékkal nőttek az egy hónappal korábbihoz képest, és 6,6 százalékkal haladták meg az egy évvel azelőtti szintet - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

Egy hónap alatt jelentősen emelkedett az üzemanyagok és a dohányáruk ára, míg árcsökkenés volt a tartós fogyasztási cikkek és a szolgáltatások körében.

Az infláció 2008 augusztusa óta (6,5 százalék) nem volt ilyen magas, a mostaninál magasabb 2008 júliusában (6,7 százalék) volt utoljára. Londoni elemzők 6,1-6,6 százalékos inflációt vártak.

Az idén az első kilenc hónapban átlagosan 5,8 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában.

A maginfláció az augusztusi 5,1 százalékról 5,3 százalékra gyorsult éves összevetésben, míg a szezonálisan kiigazított havi mértéke az előző hónappal azonos ütemben, 0,3 százalékkal nőtt. A nyugdíjas fogyasztói kosárra számított 12 havi áremelkedés 6,6 százalék, az előző hónaphoz képest 0,3 százalék volt.

Tavaly szeptemberhez viszonyítva az élelmiszerek árai az átlagosnál is jobban, 7,5 százalékkal emelkedtek. Jelentősen nőtt a tojás (33,8 százalék), a sertészsiradék (24,3 százalék), az idényáras élelmiszerek (22,2 százalék), a csokoládé, kakaó (17,1 százalék), és a sertéshús (13,0 százalék) ára. Az átlagosnál nagyobb mértékben, 15,6 százalékkal emelkedett a szeszes italok, dohányáruk ára. Szintén átlag felett, 8,6 százalékkal nőtt az egyéb cikkek ára, ezen belül a járműüzemanyagok 15,7 százalékkal drágultak.

A kormány jövőre 5 százalékos inflációval számol.

A célszint kétszeresét meghaladó, 6,6 százalékos múlt havi éves inflációs ütem ellenére is várhatóan folytatódik a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatcsökkentési ciklusa – jósolták egyöntetűen a szeptemberi magyarországi inflációs adatok  közzététele után londoni elemzők.

Az egyik vezető pénzügyi-gazdasági elemzőház, a 4cast felzárkózó piacokra szakosodott közgazdászai értékelésükben kimutatták, hogy az MNB legutóbbi inflációs előrejelzésében felvázolt pálya alapján szeptemberben akár 6,7-6,9 százalék is lehetett volna a tizenkét havi infláció. “Ha a múlt hónapban, az inflációs jelentés kiadásának idején ez nem volt akadálya a kamatcsökkentésnek, akkor nem valószínű, hogy most akadálya lenne” – fogalmaztak a 4cast elemzői.

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlegének közgazdászai is további MNB-kamatcsökkentéseket jósoltak csütörtöki kommentárjukban, mivel véleményük szerint a monetáris tanács változatlanul a kockázati felárakra figyel. A ház 2013 közepére 5,5 százalékig csökkenő MNB-alapkamatot vár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik