Gazdaság

Hét év elveszett a gazdaságból

grafikon (csökkenő grafikon)
grafikon (csökkenő grafikon)

A magyar gazdaság teljesítménye 2012-ben a 2005. évivel lesz azonos, azaz az utóbbi hét év a gazdasági növekedés szempontjából elveszett - mondta a Kopint-Tárki Zrt. vezérigazgatója egy szerdai sajtótájékoztatón.

A GDP az idén 1,2 százalékkal csökken a korábban várt egy százalék helyett, míg jövőre 0,5 százalékkal nő az előző prognózisban közölt 0,7 százalékos növekedéssel szemben – ismertette az intézet előrejelzését Palócz Éva.

Változtattak az inflációs előrejelzésen is. A korábban várt 5,5 százaléknál gyorsabban, 5,8 százalékkal nőnek a fogyasztói árak, a jövő évi inflációt pedig 4,5 százalékra emelte a korábbi 4,0 százalékról.

A háztartások fogyasztására vonatkozó előrejelzést alig módosította a Kopint-Tárki. Idén 1,5 százalékos visszaesés, jövőre stagnálás várható, a beruházások 7 százalékkal zsugorodnak 2012-ben és további 5 százalékkal jövőre.

Az államháztartási hiány az idén és jövőre egyaránt 2,9 százalék lesz a szakemberek szerint, akik az év végére 6,0 százalékos alapkamatot várnak. Az euróért átlagosan 290 forintot kell majd adni 2012-ben a tavalyi 279 forint után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik