Gazdaság

Felülvizsgálják a csökkentett áfakulcsokat

Számla (számla)
Számla (számla)

Felmérést indít az Európai Bizottság a kedvezményes forgalmiadó-kulcsok hatásáról – tudatta a brüsszeli végrehajtó-javaslattevő intézmény.

A bizottság arra kíváncsi, torzítják-e egyes csökkentett áfakulcsok az egységes piac működését, valamint hogy nem tartoznak-e jelenleg olyan termékek vagy szolgáltatások kedvezményes áfakörbe, amelyek fogyasztását az unió csökkenteni igyekszik.

Emellett a brüsszeli testület célja az, hogy a hasonló termékeket és szolgáltatásokat azonos mértékű forgalmi adó terhelje, valamint hogy lépést tartson a technológiai fejlődéssel.

A jelenlegi szabályozás értelmében a tagállamok egy legalább 15 százalékos általános áfakulcsot alkalmazhatnak, mellette pedig legfeljebb kettő, 5 százaléknál nem alacsonyabb, kedvezményes áfakulcsot szabhatnak ki, kizárólag termékek és szolgáltatások szigorúan meghatározott körére.

Emellett viszont számos tagállam kiharcolta magának a csatlakozási tárgyalások folyamán vagy a tanácsban, hogy bizonyos termékekre ennél is alacsonyabb, esetenként nulla százalékos forgalmi adót vethessen ki. A bizottság meglátása szerint a számos kedvezményes kulcs alkalmazása miatt a tagállamok bevételtől esnek el. A bizottság rámutat, hogy a kedvezményes adókulcsok számának csökkentésével a tagállamok többletbevételhez juthatnának az általános áfakulcs emelése nélkül. Mi több, a bizottság olyan tanulmányokra hivatkozik, amelyek eredménye szerint az általános áfakulcsot akár 7,5 százalékponttal is lehetne csökkenteni bevételkiesés nélkül abban az esetben, ha az összes kedvezményes adókulcsot eltörölnék.

A bizottság úgy látja, hogy a tagállamonként alkalmazott megannyi adókulcs bonyolultsága megnehezíti az uniós vállalkozások életét, mert az eredetileg tervezett, viszonylag összehangolt rendszer helyett számos adókulccsal kell kalkulálniuk szerte Európában – mutat rá közleményében a bizottság.

A bizottság közleményében hangsúlyozza, hogy egyelőre egyetlen kedvezményes áfakulcs eltörlésére vagy bevezetésére sem tesz javaslatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik