Gazdaság

A piac díjazza Matolcsy csomagját

matolcsy györgy (ingyenes, )
matolcsy györgy (ingyenes, )

Mélypontona magyar államadósság-törlesztési kockázat biztosítási tranzakciók árazása. Szakértők szerint a program javíthatja az ország külső megítélését, és közelebb hozhatja az IMF-megállapodást.

A kormány pénteken bejelentett egyenlegjavító intézkedéseinek hatására meredek csökkenéssel, az idei mélypontjára esett a magyar államadósság-törlesztési kockázat biztosítási tranzakciók árazása a londoni piacon.

Az úgynevezett CDS-mutató 358-359 pont környékén mozogott pénteken, miközben tegnap este 374,8 ponton zárt. Ez azt jelenti, hogy egy tízmillió euró névértékű ötéves magyar államkötvényre jelenleg valamivel 360 ezer euró alatti éves középárfolyamon kínálnak törlesztéskockázat-biztosítást.

Szakítás az unortodox gazdaságpolitikával

Az MTI által megkérdezett szakértők pozitívan ítélik meg a legfrissebb Matolcsy-csomagot. Suppan Gergely, a TakarékBank senior elemzője hangsúlyozta, az intézkedések nagymértékben szolgálják a  gazdaság fehérítését, és ha a növekedés beindul, akkor a munkahelyvédelmi akciótervnek köszönhetően könyebb lesz új állások létrehozása.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője megjegyezte: a kormány a realitások irányába mozdult. A 2,7 százalékos hiánycélt is ambiciózusnak tartja ugyan, de jelezte: a deficit 3 százalék alatt tartására reális az esély. Az MNB tranzakciós illetékének elvétését „kötelező feladatnak” nevezte, a többi bejelentett intézkedés pedig szerinte egyértelműen az eddigi nem szokványos, „unortodox” gazdaságpolitikával való szakítást jelenti.

Tóth Gergely, a Buda-Cash Brókerház makrogazdasági elemzője úgy vélte, a csomag elemei segíthetik az IMF-megállapodást, és azt, hogy jövőre kikerüljünk az uniós túlzottdeficit-eljárás alól. Megítélése szerint az intézkedések a lakosság számára kevésbé fájdalmasak. Emellett a kabinetnek sikerült mintegy 150 milliárd forintos többlet mozgásteret teremtenie úgy, hogy a hiányt még mindig 3 százalék alatt lehet tartani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik