Gazdaság

Nagy bejelentésre készül Matolcsy

matolcsy-gyorgy(1)(960x640)(1).jpg (matolcsy györgy, )
matolcsy-gyorgy(1)(960x640)(1).jpg (matolcsy györgy, )

Péntek reggel sajtótájékoztatót tart a nemzetgazdasági miniszter, amelyen várhatóan bejelenti a túlzottdeficit-eljárás miatti kiigazító lépéseket – írja a hvg.hu.

A hét elején Barbara Kaufmann-nal, az Európai Bizottság küldöttségvezetőjével tárgyalt a magyar kormány Budapesten, aki a Magyarország ellen korábban indított túlzottdeficit-eljárás miatt érkezett ide. Az Orbán-kormánynak ugyanis október 5-ig be kell bemutatnia, milyen intézkedéseket tervez az államháztartási hiány három százalék alatt tartására. Az Európai Bizottság ez alapján fog dönteni októberben, vagy legkésőbb november elején arról, hogy felfüggeszti-e hazánk esetében az uniós támogatásokat vagy sem.

A kormánynak jelentős kiigazító lépéseket kell megtenni azért, hogy tartani tudja az eredeti, 2,2 százalékos hiányt, ám lapinformációk szerint a kormány egyik terve, hogy a hiánycélt 2,7 százalékra emelje.

Az Origó úgy értesült, hogy a Nemzetgazdasági Minisztériumban egy intézkedéscsomagot állítottak össze. Az ötletek között szerepel a személyi jövedelemadónál a félszuperbruttósítás kivezetésének elhalasztása, azaz jövőre mégsem lenne még ténylegesen egykulcsos az szja-rendszer. Felemelnék a normál, 27 százalékos áfakulcsot: nem 30 százalékos lenne, hanem 28 és 29 százalékos számításokat készítettek. Javasolja még a tárca az adóbeszedés szigorítását, a pedagógus-életpályamodell feladását, a járulékplafon eltörlését, a fordított áfa kiterjesztését és a közszféra bizonyos mértékű létszámcsökkentését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik