Gazdaság

Csak minden ötödik tévét gyártják Kínán kívül

kinai-tevenezok(960x640)(1).jpg (kína, tv)
kinai-tevenezok(960x640)(1).jpg (kína, tv)

A tévék 80 százalékát, a mosógépek 40 százalékát rakják össze Kínában, amely újabb versenytársak felvásárlására készül.

A China Daily című lap a kínai háztartási elektronikai berendezések szövetségének statisztikái alapján közölte a legfrissebb számokat, melyekből az derül ki, hogy a világ összes légkondicionáló berendezésének 70 százaléka, összes hűtőgépének pedig kevéssel több mint fele Kínában készül.

A teljes iparági kibocsátás 1,07 ezer milliárd jüant (38 ezer milliárd forint) tett ki tavaly, ami csaknem ötszöröse a tíz évvel ezelőtti értéknek. A háztartási gépek exportja tavaly a 290 milliárd jüant (10,1 ezer milliárd forint) is meghaladta.

Kína egy évtizede, 2001-ben lett a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) tagja, azóta az exportja és termelése évente két számjegyű, 20 százalék körüli növekedést mutat. Az elmúlt évtizedben a kínai gyártók a termékeik árának alacsonyan tartásával, külföldi versenytársaik felvásárlásával, iparági összeolvadásokkal és innovációval szereztek egyre meghatározóbb piacvezető szerepet maguknak – írja a gazdasági magazin. A versenytársak felvásárlása a következő időszakban új erőre kaphat, a világgazdasági helyzet következtében gyengélkedő európai és amerikai cégek problémái miatt – fogalmazott a lapnak Luo Csing-csi (Luo Qingqi) iparági szakértő.

A háztartási gépeket gyártó kínai vállalatok a trendek ellenére továbbra is csak kevésbé ismertek a világban és a szűkebb régióban. A TNS piackutató cég egy júniusi, Ázsia 10 országában elvégzett felméréséből kiderül: a térség száz legismertebb márkája közül egyik sem kínai, a 102. helyre a Haier tudott felkerülni, míg a Lenovo a 121. a sorban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik