Gazdaság

2012 lehet a kirúgások éve

kijárat (elbocsátás, távozás, )
kijárat (elbocsátás, távozás, )

A Mol és a Magyar Telekom leépítése csak a jéghegy csúcsa. A következő három hónapban csak a nagyok összesen 3400 főt küldenek el csoportos létszámleépítés keretében.

Az Mfor.hu szerint némi túlzással az idei a leépítések évének is nevezhető, hiszen már eddig is több embert bocsátottak el csoportos leépítés keretében, mint tavaly vagy két éve. A gazdasági portál emlékeztet rá, hogy az elmúlt időben bejelentett döntések még nem mutatkoznak meg a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat statisztikájában.

A következő három hónapban – csak a nagyobb volumenű eseteket számítva – összesen 3400 főt küldenek el csoportos létszámleépítés keretében a nagyobb vállalkozások – az Elma és a Kapuvári Hús Zrt. esetleges érintettjei nélkül.

A szám közvetett módon még ennél is több lehet, hiszen a beszállító cégek, vállalkozók az üzemek megszűnése vagy a kapacitások csökkenése miatt is elküldhetnek dolgozót. Az Mfor.hu szerint a számot minden bizonnyal növelni fogják a kisebb cégek leépítései, vagy esetleg kisebb elbocsátások, melyekről csak nagyon kevés szó esik a sajtóban.

A kormány egyébként az idei évben 10 milliárd forintos keretet biztosított munkahelyteremtő beruházásokra, melyeknek köszönhetően 4100 új munkahely jöhet létre hazánkban, míg 6000 állás esetében annak megtartását segítheti.

Szakértők szerint ugyanakkor a kormány gyakorlatilag eszköztelen a hazai gyárbezárások ellen. A leépítések a globális verseny, a nagy szerkezeti átalakítások következményei. Az utóbbi idők nagy leépítései elsősorban külső okokkal magyarázhatók.

A Nemzetgazdasági Minisztérium ennek dacára optimista, úgy véli: a munkahelyvédelmi akcióterv segít a foglalkoztatási ráta további emelkedésében, főként azon szegmensekben – fiatalok, 55 év felettiek, nők, kisgyermekes anyák –, ahol arra a legnagyobb szükség van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik