Gazdaság

Két nap alatt mobilszolgáltatót válthatunk számhordozással

mobiltelefon (mobiltelefon, )
mobiltelefon (mobiltelefon, )

Ha a szolgáltató keresztbe tesz, 5 ezer forinttal jön az előfizetőnek.

Eddig 8 munkanap alatt kellett a szolgáltatónak biztosítania az átlépést, ám októbertől 2 munkanapra rövidült ez az idő. Újdonság az is, hogy kizárólag az új szolgáltatónál lehet a számhordozási eljárást kezdeményezni – derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökének rendeletéből, amely a Magyar Közlönyben jelent meg.

A hatóság tájékoztatója ugyanakkor megemlít néhány bonyolultabb helyzetet. Ilyen például az, amikor a többféle szolgáltatásból álló úgynevezett „multi-play” csomag átadásával együtt kell a számhordozást végrehajtani, vagy a 10-nél több számot tartalmazó üzleti előfizetéseket kell módosítani. Ezekre az esetekre a rendelet előírja, hogy a szolgáltatóknak 5 munkanapon belül kell megállapodniuk a számhordozás időpontjáról.

Az átadó szolgáltató csak akkor tagadhatja meg a számhordozást, ha 30 napnál régebbi lejárt számlatartozása van az kezdeményezőnek. Ez azt jelenti, hogy a hűségidővel kapcsolatos kötelezettségek teljesítése nem lehet a hordozás feltétele. Új elem a szabályozásban az is, hogy a számhordozás késleltetése és indokolatlan elutasítása esetén az előfizetőt 5 ezer forint kötbér illeti meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik