Gazdaság

Több településen leáll a hőszolgáltatás

radiátor (radiátor, )
radiátor (radiátor, )

Az E-Star Alternatív Nyrt. felmondja a cégcsoporttal szemben lejárt tartozásokat felhalmozó önkormányzatokkal kötött szerződéseit - derül ki az energiaszolgáltatónak a tőzsde honlapján közzétett rendkívüli tájékoztatójából.

A cég szerint a jogszabályban foglalt kötelezettségeinek eleget téve, illetve befektetői és hitelezők védelme érdekében döntött így. Az önkormányzatok fizetési moráljának romlásával összhangban a társaság és leányvállalatai növekedő likviditási problémákkal szembesülnek. Az E-Star a legnagyobb adósai a magyar önkormányzatok.

A Deloitte Könyvvizsgáló és Tanácsadó Kft. éppen azért utasította el az éves jelentés auditálását, mert a társaság leányvállalatai közül többnek is problémát jelent, hogy behajtsa követeléseit, ez pedig likviditási problémákat okoz a cégnél. Véleményük szerint a kialakult nehéz likviditási helyzet kérdésessé teszi, hogy az E-Star képes-e tovább folytatni a vállalkozást.

A Magyarországon, Lengyelországban és Romániában hőtermelést és hőszolgáltatást végző társaság növekvő likviditási problémákkal szembesül, ami a jelentés szerint elsősorban a magyarországi önkormányzatok fizetési moráljának romlásával van összefüggésben. Ezen felül a korábban kibocsátott kötvényekhez kapcsolódóan kamatfizetések is terhelik a vállalatot, erre 2012 februárjában 706 millió, majd májusban 85 millió forintot fizetett ki az E-Star. A mérleg szerint a társaság hosszú lejáratú kötelezettségei csaknem 50 millió eurót tettek ki a fél év végén.

A cég augusztusról készült, rendkívüli tájékoztatójában azt írta, hogy vevőköveteléseinek állománya a már korábban is megnevezett négy, problémás fizetési morállal rendelkező önkormányzattal (Sárospatak, Hódmezővásárhely, Fejér és Veszprém megye), illetve az egyéb problémás, nem fizető kisebb ügyféllel szemben nem javult. A kintlévőségek összege marginálisan ugyan, de folyamatosan növekszik. Hódmezővásárhely, Nagydobos, Szamosszeg önkormányzatával szemben a már peres eljárást kezdeményeztek a szerződés szerinti díjak megfizetése érdekében.

A tartozásokat felhalmozó önkormányzatok a gyakran több hónapos, esetenként éves késedelmeit már nem tudják finanszírozni, így a korábban is meghirdetettek szerint további rendkívüli felmondásokat és peres eljárásokat kényszerülnek megindítani. Mindezeket még a fűtési időszak megindítása előtt szükséges eszközölni, hiszen a “moratórium” életbelépését, és az újabb fűtési időszak finanszírozását a társaság már nem várhatja meg – írták.

A hódmezővásárhelyi önkormányzat akkor közleményben reagált a hírre. A város tudatta, hogy már közel egy éve nem áll szerződéses kapcsolatban az E-Star Alternatív Nyrt.-vel. Korsós Ágnes címzetes főjegyző szerint az önkormányzat és az E-Star 2011. szeptember 2-ig állt szerződéses jogviszonyban. Az E-Star leányvállalata, az RFV ESCO Kft. és az önkormányzat között 2006-ban létrejött, majd többször módosított megállapodás szerint a cég fűtéskorszerűsítési projekt részeként biztosította tizenkét önkormányzati intézmény fűtőberendezéseinek fenntartását és hőszolgáltatását.

Az együttműködés során a cég súlyos szerződésszegő és törvénysértő magatartást tanúsított, ezért az önkormányzat 2011. szeptember 2-i hatállyal rendkívüli felmondással megszűntette a szerződést. A város a szerződés megszűntetéséig a cég minden pénzügyi követelését teljesítette, a törvénysértés miatt pedig büntetőeljárást kezdeményezett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik