Gazdaság

Meghálálta a gyógyturizmus a beleölt milliárdokat

Az elmúlt öt évben csaknem 90 milliárd forint támogatást kaptak gyógyturizmust érintő projektek.

Kapcsolódó cikkek

Az elmúlt öt évben csaknem 90 milliárd forint támogatást kapott 220, az egészségipart, ezen belül a gyógyturizmust érintő projekt; a Gyógyító Magyarország program létjogosultságát bizonyítja, hogy tavaly közel kétmillió külföldi vendég érkezett az országba kifejezetten gyógyturisztikai céllal – írta a Világgazdaság pénteken.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint tavaly 13,6 millió külföldi turista összesen 847 milliárd forintot költött el az országban, ebből 153 milliárd forintot kifejezetten gyógyászati és egészségmegőrzési célokra. A belföldi utazók éves 268 milliárd forintos költéséből 23 milliárd volt a gyógy- és egészségturisztikai ráfordítás, aminek becslések szerint 30 százaléka kifejezetten egészségügyi ellátáshoz kötött kiadás volt.

A 2007 óta tartó uniós pályázati ciklusban 220, az egészségipart, ezen belül a gyógyturizmust közvetlenül vagy közvetve érintő projekt összesen csaknem 90 milliárd forint támogatást kapott – tájékoztatta a lapot a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Jelenleg két konstrukcióban lehet pályázni egészségturisztikai beruházások támogatására: a közvetlenül az egészségügyi turizmus szolgáltatásainak fejlesztésére 16, míg a turisztikai attrakciók és szolgáltatások fejlesztésére 30 milliárd forintot osztanak szét.

Míg a külföldiek csak pénzért juthatnak hozzá a magyarországi gyógyfürdő-szolgáltatásokhoz, addig a hazai betegek évente kétszer 15 alkalommal szakorvosi és háziorvosi beutalóval vagy fürdőorvosi vizsgálat után térítésmentesen igénybe vehetik. Míg 2000-ben 3,1, 2010-ben már 3,9 milliárd forintot fordított az egészségbiztosító ezekre a kezelésekre, a kiadások pedig várhatóan tovább emelkednek: az idei év első hét hónapjában 2,2 milliárd forintot tettek ki – írta a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik