Gazdaság

Elszabadul az infláció

mnb(960x640)(2).jpg (magyar nemzeti bank)
mnb(960x640)(2).jpg (magyar nemzeti bank)

A Magyar Nemzeti Bank szerint romlottak a kilátások, csak 2014 második felére csökkenhet 3 százalékra a pénzromlás mértéke.

Az idei átlagos infláció 5,8 százalékra, a jövő évi 5 százalékra emelkedik, és csupán 2014 második felére mérséklődhet 3 százalékra – ez áll a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön közzétett új jelentésben. A júniusi összeállítás még kedvezőbb előrejelzést tartalmazott: 2012-re 5,3, 2013-ra 3,5 százalékos inflációt jövendölt az MNB szakértői stábja.

Virág Barnabás, a jegybank vezető elemzője csütörtöki tájékoztatóján elmondta: az anyag a jelenlegi 280-286 forint körüli euróárfolyammal számol a folytatásban is, a nemzetközi környezet normalizálódása és a magyar kockázati prémium fokozatos javulása azonban erősítheti a nemzeti fizetőeszközt, amelyet segíthet egy sikeres IMF megállapodás is.

Az uniós módszertan szerinti GDP-arányos idei államháztartási egyenleg az MNB előrejelzése szerint a szabad tartalékok törlése esetén 2,8 százalékos hiánnyal zár, míg a tartalékok törlése nélkül a hiány 3,7 százalék lesz. A jövő évi hiánnyal kapcsolatban sok a bizonytalansági tényező, de a tartalékok törlésével 2,4 százalék, e nélkül pedig 2,7 százalék lesz a hiány.

A munkahelyvédelmi akcióterv kiadási oldalát elemezve az MNB 243 milliárd forinttal számol, míg a bevételi oldalon 100-110 milliárd forinttal. Ebből a privátszféra 90-100 milliárd forint pénzügyi tranzakciós illetéket fizet be a költségvetésbe, a Magyar Államkincstár pedig 10 milliárdot.

Bár a munkahelyvédelmi akcióterv GDP arányosan 0,8 százalékkal ronthatja az államháztartási egyenleget, feltehetően a kormány más intézkedésekkel ezt ellensúlyozni fogja, hiszen az EU/IMF megállapodás is erre ösztönözheti – véli Virág Barnabás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik