Gazdaság

OEP: Nincs gyógyszerhiány

Gyogyszertar(2)(960x640)(2).jpg (nyugdíjas, gyógyszertár, patika, orvosság, gyógyszer, egészségügy, )
Gyogyszertar(2)(960x640)(2).jpg (nyugdíjas, gyógyszertár, patika, orvosság, gyógyszer, egészségügy, )

Nem okoz gyógyszerellátási gondot a tb-támogatások megvonása, csupán két ilyen esetet jelentettek – közölte az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP).

A Világgazdaság keddi cikkére reagált az OEP. Az újság szerint az idén majdnem 150 gyógyszert vettek ki a tb-támogatásból, miközben öt hónapja egyetlen új medicina sem kapott támogatást, pedig több mint két tucat vár jelenleg is erre.

Az OEP szerint 33 terméknél az volt az ok, hogy drágábbak voltak, mint az azonos hatóanyagú készítmények, vagyis ezekből a gyógyszerekből van olcsóbb, más néven. 28 termék azért került le a támogatott listáról, mert a gyártó átnevezte azokat, tehát új néven azok is támogatottak maradtak.

Kivontak még ritkán használt gyógyszerekből 12-t, 21 másikat pedig azért, mert a gyártó szabadárassá akarta tenni azokat.

A legtöbb tb-támogatott készítmény az idegrendszerre ható, a fertőzés elleni orvosságok, valamint a tápcsatorna gyógyszerei közül szűnt meg. A támogatásból kivont szerek között vannak a daganatos, az immunhiányos, és a szív- és érrendszeri betegek gyógyszerei is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik