Gazdaság

Nem sokat ér a budapesti meló

ezer forint (ezer forint)
ezer forint (ezer forint)

Alig haladja meg az ezer forintot Budapesten az átlag nettó órabér, de nem töltünk több időt munkával, mint mások. A legtöbbet a svájci pénzügyi elemzők vihetnek haza.

A svájci bank szakértői 72 városban, 15 foglalkozási csoportban végzett felmérése alapján a legjobban pénzügyi elemzőként éri meg dolgozni, évi nettó 115 400 dollárt (csaknem 25 millió forintot) kapnak munkájukért  – írja Napi Gazdaság az UBS árak és keresetek jelentése alapján. Budapest a sereghajtók közé került: egyike annak a 13 városnak, ahol nem éri el az átlag nettó órabér az 5 dollárt (pontosan 4,6 dollár azaz csaknem ezer forint).

Zürichben díjazzák a legmagasabban a dolgozókat: 33,40 dollárt (több mint 7 ezer forintot) keresnek átlagosan óránként. A legkevesebbért Delhiben és Manilában gürcölnek: ők óránként 2 dollárt (körülbelül 425 forint) kapnak.

A földrészek közül Észak-Amerikában a legjobb a helyzet bruttó 26,8 dollárral (körülbelül 5700 forint), míg Dél-Amerikában a legrosszabb bruttó 7,4 dollárral (csaknem 1600 forint).

A ledolgozott órák száma alapján az 1915 átlaghoz közelít a magyar főváros 1912 órával. A legtöbbet Mexicó Cityben húzzák az igát, évi 6 szabadnappal, míg a legkevesebb időt Párizsban töltik munkával, összesen 1558 órát, átlagosan 30 szabadnappal évente.

A KSH legfrissebb kimutatása szerint Magyarországon tavalyhoz képest nőttek a bérek, de az infláció miatt csökkentek a reálkeresetek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik