Gazdaság

Csak a magyarok lesznek egyre szegényebbek

A kelet-európai régió egészében a lakosság pénzügyi vagyona 3,5 százalékkal nőtt, a magyarországi háztartások teljes pénzügyi vagyona viszont az egy évvel korábbi 104 milliárd euróról 88 milliárd euróra csökkent.

Meghaladta a 100 ezer milliárd eurós határt a háztartások globális pénzügyi vagyona 2011-ben, a magyarországi lakosság pénzügyi eszközeinek értéke viszont több mint 10 milliárd euróval csökkent az Allianz kedden megjelent elemzése szerint.

A háztartások készpénzben, bankbetétben, biztosításban és más pénzügyi megtakarítási formákban tartott vagyona globálisan 103,3 ezer milliárd euró volt 2011-ben, ami ugyan minden korábbinál nagyobb érték, de az inflációnál kisebb mértékű, csupán 1,6 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest.

Magyarországon a vagyonosodási folyamatok elszakadtak a térségi trendtől. A kelet-európai régió egészében a lakosság pénzügyi vagyona 3,5 százalékkal nőtt, a magyarországi háztartások teljes pénzügyi vagyona viszont az egy évvel korábbi 104 milliárd euróról 88 milliárd euróra csökkent.

Az egy főre jutó pénzügyi vagyon 10 ezer 399 euróról 8 ezer 798 euróra csökkent, így már a felét sem éri el a 21 ezer 500 eurós globális átlagnak. Az Allianz elemzői mindenekelőtt a magán-nyugdíjpénztári rendszer átalakításához kötik a fejleményt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik