Gazdaság

Orbánék várják az IMF-et

Önnek is hozhat pénzt az IMF (pénz, érme, )
Önnek is hozhat pénzt az IMF (pénz, érme, )

A magyar delegáció továbbra is a megbeszélések szeptemberi folytatásával számol - tudta meg a Világgazdaság Online.

A magyar küldöttség arra készül, hogy a felek tartják magukat a korábban eldöntött menetrendhez, és még ebben a hónapban tárgyalóasztalhoz ülnek – közölték a hírportál megkeresésére Varga Mihály főtárgyaló, tárca nélküli miniszter irodáján. Tájékoztatásuk szerint „folyamatos a kapcsolattartás” a tárgyalásban résztvevő szereplők között.

A Nemzetközi Valutalap (IMF) külkapcsolati igazgatója a múlt héten az MTI érdeklődésére közölte: még nem tudják, mikor folytatódnak a júliusban megkezdett érdemi tárgyalások a hitelprogramról. Gerry Rice emlékeztetett arra, hogy a júliusi egyeztetések konstruktívak voltak, ugyanakkor a megállapodáshoz egyetértés kell néhány meghatározott gazdaságpolitikai területen.

Ugyanazt akarjuk, csak másképp?

A júliusi tárgyalási forduló végén Orbán Viktor kormányfő közölte, hogy az Európai Unió és az IMF delegációja szeptemberben tér vissza Magyarországra. Varga Mihály tárca nélküli miniszter a nyáron arról beszélt, hogy a tavaszi menet kemény volt, a fő irányok azonban azonosak a felek között.

Az IMF szakértői is a növekedés ösztönzésére helyezték a hangsúlyt, emellett az államháztartási hiány további csökkentését, az államadósság mérséklését, a versenyképesség erősítését tekintik kiemelten fontos kérdésnek, a megoldási módokat viszont sokszor másképp látják. A tranzakciós adó például egyértelműen szúrja az EU/IMF-küldöttség szemét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik