Gazdaság

Végleg bezárhatják a józsefvárosi kínai piacot

verekedés a józsefvárosi piacon (ingyenes, )
verekedés a józsefvárosi piacon (ingyenes, )

Hamarosan bezárhatják a józsefvárosi kínai piacot, amelynek helyén sportközpont és szociális bérlakások épülhetnek - értesült a Magyar Hírlap.

A napilap szombati száma szerint a lépés kormányzati támogatást élvez, a felszámolás igényét a Magyar Hírlap kérdésére Kocsis Máté VIII. kerületi  polgármester is megerősítette. A döntés megszületését segíti az is, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem terjeszkedése miatt új zöld területekre van szüksége Józsefvárosnak. Az egykori MÁV-parcella így hamarosan önkormányzati tulajdonba kerülhet, amely sportközpontot és szociális bérlakásokat építene oda.

A Kőbányai út mellett fekvő terület – az egykori Ganz-teleppel szemben – egyébként a MÁV tulajdonában áll, bérleti díjként pedig hozzávetőlegesen harmincmillió forintot kap havonta érte. A felmondási idő százötven napos, tehát ha megvan a kormányzati szándék, záros határidőn belül kiköltöztethetők a gyakran kétes eredetű árut kínáló kereskedők.

A Magyar Hírlap megtudta: kormányzati szinten folyik az egyeztetés az ügyben, bár döntés egyelőre még nem született. A cikk szerint a felszámolással azonban számos érdek sérül majd. Hogy a piac mögött mekkora üzleti érdekek húzódnak, arról sokat elárul az Országos Kereskedelmi Szövetség becslése is. Vámos György, a szervezet főtitkára szerint a piacon évente százmilliárdos forgalom bonyolódik le.

A Magyar Hírlap információi szerint felmerült, hogy a piac bezárása zavart okozhat a kínai kapcsolatokban, ám kiderült, az üzemeltetők mögött vietnami és arab vállalkozók állnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik