Gazdaság

Nem veszik a kastélyokat

kastély-álom (álom, kastély, )
kastély-álom (álom, kastély, )

Több mint 250 felújításra váró kastély, családias jellegű kisebb kúria vár gazdára országszerte, melyek eladását az általános tőkehiány különösen napjainkban nehezíti meg, hiszen legtöbbjüknél nemcsak a felújítás, a funkciókialakítás, a folyamatos karbantartás, hanem a működtetés is számottevő tőkét igényel - olvasható a Napi Gazdaságban.

A gazdasági napilap szerint a kínálat bőséges, a nagyon lerobbant kisebb kúriaépületek akár már 4-5 millióért elérhetők, a jobb állapotúak ára pedig 30-40 milliótól 100 millió forintig terjed.

A kastélyok ennél drágábbak, de ott is nagy a szórás az állapottól függően. Például szombathelyi, felújítandó, 1400 négyzetméteres, klasszicista stílusú kiskastélyt 49 millió, míg Komlón lévő, 2300 négyzetméteres, századfordulón épült, szintén felújításra szoruló grófi kastélyt 93 millió forintért lehet megvásárolni. Egy békésszentandrási, 560 négyzetméteres, felújításra váró kúriáért pedig mindössze 30 millió forintot kell letenni.

Számos önkormányzat a tulajdonában lévő kiskastélyt, kúriát a saját tőke hiánya, a pályázati lehetőségek kis száma és szigorú feltételei miatt évek óta a befektetőkben bízva szeretné eredeti állapotára visszaállítani és hasznosítani – írja a Napi Gazdaság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik