Gazdaság

Így foglalkoztathatnak ingyen a cégek

irodai dolgozó (iroda, munkavállaló, )
irodai dolgozó (iroda, munkavállaló, )

Nemcsak a járulékokat, hanem a bért, sőt a munkába járás költségét is téríthetik szeptember elsejétől december végéig annak a cégnek, amely pályakezdő álláskeresőt vesz fel. Az érintettek alig öt százalékán segíthet a program.

Az „Első munkahely garancia” programban az számít pályakezdő álláskeresőnek, aki még nem töltötte be a 25. életévét – ha felsőfokú végzettségű, akkor a harmincadikat – és a tanulmányai befejezése után nem szerzett jogosultságot álláskeresési ellátásra.

Álláskeresési járadékot egyébként az kaphat, aki az álláskeresést megelőző három évben legalább 360 nap jogosultsági idővel (munkaviszonnyal) rendelkezik. Ami diákoknál nehezen jön össze.

A minimálbér duplájáig járhat a támogatás

A programban elsősorban a szakképzetleneket illetve a tartós álláskeresőket támogatnák. A munkaadók teljes munkaidős foglalkoztatás esetén legfeljebb a minimálbér 200 százalékáig (azaz maximum havi 186 ezer forintig) igényelhetik a támogatást, a részmunkaidős foglalkoztatásnál pedig ennek arányos része vehető figyelembe. A pályakezdőt legalább négy órás részmunkaidőben kell foglalkoztatni.

A támogatáshoz a székhely illetve telephely szerint illetékes munkaügyi kirendeltségen kell kérvényt benyújtani, s azt is meg kell jelölni egy mellékleten, hogy milyen állást szeretnének betöltetni a pályakezdővel. A munkakör betöltésére alkalmas pályakezdő álláskeresőt ezután a munkaügyi kirendeltség közvetíti ki a munkáltatóhoz.

Mit kell vállalni?

Támogatás annak a munkaadónak nyújtható, aki vállalja, hogy a 2012. július havi átlagos statisztikai létszámát a támogatással érintett munkavállaló felvételével növeli, és ezt a létszámot a támogatás teljes ideje alatt megőrzi. A támogatást a 2012. szeptember 1. és december 31. közötti teljes bérre, annak szociális hozzájárulási adó terhére, valamint a munkába járás költségére lehet megkapni (ez utóbbit csak abban az esetben, ha az álláskereső lakóhelye és a munkahely nem azonos településen van).

Mivel a támogatás „csekély összegűnek” (szakszóval „de minimis”-nek) minősül, így decembernél tovább nem köteles a munkaadó a pályakezdő álláskeresőt foglalkoztatni.

Azoknak a munkáltatóknak is van lehetőségük belépni a programba, akik már felhasználták a „de minimis” keretüket. De csak azzal a feltétellel, ha vállalják, hogy még legalább annyi ideig tovább foglalkoztatják a pályakezdőt, amennyire a támogatást megkapták.

Kevés pályakezdő álláskeresőnek segít

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) tájékoztatása szerint az „Első munkahely garancia” munkaerő-piaci programmal a pályakezdő munkavállalók munkaerő-piaci helyzetét javítanák, ezen belül az első munkahely megszerzéséhez nyújtanának segítséget, valamint a szükséges munkatapasztalat megszerzéséhez.

A KSH legfrissebb adatai szerint átlagban másfél évig tart a munkajelykeresés, s a 24 év alattiak közül 82,4 ezer volt munkanélküli (arányuk az összes munkanélkülin belül már 28 százalék felett van). A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) legutóbbi statisztikája szerint több mint 85 ezer 25 év alatti regisztrált álláskereső volt júliusban, s közülük csaknem 64 ezer volt a pályakezdő.

A nemzetgazdasági tárca foglalkoztatásért felelős államtitkára, Czomba Sándor korábban azt mondta, hogy számítások szerint a célra szánt 3 milliárd forintos keret 3000-3500 pályakezdő munkába állását segítheti. Ami azt jelenti, hogy mindössze talán az érintettek mintegy 4,1-4,7 százalékát lesz képes támogatni a program.

Az NMH szerint a munkaügyi kirendeltségeken augusztus eleje óta zajlik az érdeklődő munkáltatók tájékoztatása, s a program elindítása óta már közel ezer munkáltatói kérelmet fogadtak be.  Vagyis, amelyik munkáltató élne a lehetőséggel, minél hamarabb lépnie kell.

A program tekinthető a munkahelyvédelmi akcióterv előretolt bástyájának is. Hiszen annak részeként jövő januártól a 25 év alattiak foglalkoztatásánál csak a munkáltatói terhek felét kellene fizetni. Augusztus elsejétől a kismamákat is ingyen lehet foglalkoztatni, de őket akár egy évig is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik