Gazdaság

Milliós bírság a semmiért

adóbevallás (adóbevallás)
adóbevallás (adóbevallás)

Az adóhatóság azért büntetett meg több millióra egy vállalkozót, mert a könyvelője nem adott be egy nullás bevallást. A törvény, ami alapján bírságoltak, ütközik az Alkotmánybíróság egy korábbi határozatával.

Az adóhatóság be nem jelentett foglalkoztatás miatt büntetett meg egy vállalkozót. Az illetőnek hat cége is van, mindegyikben ő az ügyvezető, de ötben díjazás nélkül látja el a feladatot. A hatodikban viszont be van jelentve, itt fizeti maga után a járulékokat.

Ennek ellenére a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) azt állapította meg, hogy a többi öt cégben az ügyvezetőt feketén foglalkoztatták (vagyis feketén foglalkoztatta saját magát). Ötször egymillió forintos büntetést szabtak ki a cégeire ezért. A vállalkozó fellebbezett a határozat ellen.

Ezért büntet a NAV

S hogy mi alapján ró ki a hatóság ilyen komoly összegű büntetést, ami a panaszost állítása szerint akár csődbe is viheti a vállalkozásait? Az adótörvénybe az idén bekerült: a betéti társaság, a közkereseti társaság és a korlátolt felelősségű társaság olyan természetes személy tagja, aki a társaság ügyvezetését nem munkaviszony alapján látja el… társas vállalkozónak minősül.

Ez azért érdekes, mert aki társas vállalkozónak minősül, azt automatikusan biztosítottnak tekinti a törvény. Vagyis olyan személynek, akinek havi tb-bevallást kell készítenie, függetlenül attól, hogy végzett-e munkát vagy kapott-e bért. S aki ezt a bevallást elmulasztja, az akár milliós bírságot is kaphat.

A minisztériumban is tudják, hogy gond van a szabállyal?

Ruszin Zsolt adószakértő szerint a nemzetgazdasági tárca is tisztában van vele, hogy ez a törvény nem stimmel. Az Alkotmánybíróság (AB) ugyanis már tizenhét éve kimondta, hogy tényleges munkavégzés nélkül nem ésszerű, ha az állam automatikusan biztosítottnak tekinti a vállalkozás tagját – mondta Ruszin Zsolt.

Ha tehát bírósági szintig viszi az ügyet a panaszos vállalkozó, akkor emiatt feltehetőleg nyert ügye lesz. Ugyanis a bíróságon lehetőség van a konkrét ügyben alkotmányossági panasz benyújtására – hívta fel a figyelmet az adószakértő. S itt hivatkozási alap lehet az AB korábbi határozata. S amennyiben idáig eljut az ügy, akkor pedig minden valószínűséggel a minisztériumot is meg fogják kérdezni, hogyan születhetett ilyen szabály.

Egyébként több tízezer vállalkozó járhat hasonló cipőben Ruszin Zsolt szerint. Mindnyájukat valószínűleg nem büntetik meg…

Haszontalan szabály

Oldal György adószakértő azt emelte ki, hogy szerinte teljesen felesleges adminisztrációról van szó, aminek nincs semmi érdemi tartalma. Hiszen nincs biztosítási jogviszony, sem a szolgálati idő, sem a nyugdíj összege szempontjából nem befolyásol a nullás adat, és a járulékalap, valamint a fizetendő járulék is nulla.

Vagyis haszna sincs belőle az államnak. Persze, ha a be nem küldött bevallások miatt sűrűn bírságolnak, abból lehet bevétel. De ha a bíróságig eljut az ügy, akkor lehet, hogy a bírságok végleg ugranak. Meg feltehetőleg az ostoba szabály is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik