Gazdaság

Így mentik meg Európát

kozep-europa(960x640)(1).jpg (európa, közép-európa, )
kozep-europa(960x640)(1).jpg (európa, közép-európa, )

Az Európai Központi Bank (EKB) olyan hozamcélt határozhat meg, amely elérése esetén a jegybank beavatkozna egy ország államkötvénypiacán - írja a Reuters jegybanki információkra hivatkozva.

Az Európai Központi Bank (EKB) olyan kötvényhozamcél kialakításán gondolkodik az új kötvényvásárlási programja keretében, amelyet nem tesznek nyilvánossá – jegybanki információk szerint. Ha a hozamcél nyilvános lenne, az a különböző eurózóna-tagállamok politikai vitáinak kereszttüzébe kerülhetne, hiszen vita indulna arról, mi is az a hozam, amelynél a bank beavatkozna – írja a portfolio.hu.

A hozamcél titokban tartása egyúttal hátrányokkal is jár, hiszen a piaci szereplők nem tudnák, hol kezd vásárolni a jegybank, és folyamatos eladásokkal tesztelhetnék, mikor lép be vásárlóként az EKB – mondta az EKB korábbi közgazdásza, Christian Schulz. Ha a hozamcél nyilvános lenne, az hasonlóan jól működne, mint a svájci árfolyamkorlát – tette hozzá – így a piacok nem tesztelgetnék, hol lép be a bank.

Az EKB elnöke, Mario Draghi augusztus elején olyan beavatkozást vetett fel, amely enyhítené a spanyol és olasz állampapír-piaci feszültségeket. A német Bundesbank azonban egyelőre nem támogatja az EKB e fajta aktív válságkezelését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik