Kezdődik a nagy tojásrazzia

Mostantól kötelező kiírnia a kereskedőnek, mennyi a tojás kilónkénti ára. Így jobban össze lehet majd hasonlítani, mennyit is kapunk a pénzünkért.
Kapcsolódó cikkek

A tojás kilogrammjára vonatkozó legmagasabb egységárat kell feltüntetniük szerdától a kereskedőknek. Ez azt jelenti, hogy nemcsak a tíz darab árát kell kiírniuk, hanem azt is, hogy a tojásból egy kiló mennyibe kerül. Így aztán kiderülhet, hogy a tíz darabjával árban olcsóbb „S” méretű tojás valójában drágább, mint például az „M” vagy „L” esetleg „XL” méretű.

A magyar tojástermelők örülnek ennek, mert eddig gondot okozott nekik, hogy a boltok a legkisebb tojásokkal letörték az árat. Így viszont a figyelmes vevő tisztába jöhet vele, hogy az olcsó, de kicsi tojás nem éri meg. A kilónkénti ár alapján a többi tojás 11-38 százalékkal is olcsóbb lehet.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) korábban azt mondta, szerintük a tojásnál bajos a kilónkénti egységár feltüntetése, mert azonos méretosztályon belül is eltérő lehet a dobozok súlya. A rendeletből viszont az következik, hogy kifejezetten a tojások súlyát kell figyelembe venni, a csomagolás súlyát nem. Ezt egyébként megkeresésünkre az NGM is megerősítette.

„S”-es tojásnál 43 grammosnak kell venni egy-egy tojást, hacsak nincsenek ennél kisebbek is a dobozban, mert akkor a legkisebb súlyúval kell számolni a kilós ár megadásához. Ezek után 10-10 grammal nagyobb súlyt kell figyelembe venni a tojásokra, így az „XL”-es tojásnál 73 gramm/darabot. Ha a csomagoláson belül különböző súlyú tojások vannak, akkor a legkisebb súlyúval lehet csak számolni. (Vagyis nem érdemes válogatás nélkül árusítani.)

Ez a kötelezettség vonatkozik minden tojás-kiskereskedőre, kivéve a helyi piacon értékesítőkre, feltéve, hogy a gazdaságukban legfeljebb 50 tojótyúkot tartanak, s az általuk termelt tojást a termelési régión belül működő helyi piacon értékesítik. Néhány áruházban már a szerdai határidő előtt elkezdték feltüntetni a kilónkénti tojásárat, de még nem teljes körűen. A kereskedőknek azonban érdemes sietniük, hiszen augusztus 22-étől a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság ellenőrzi, eleget tettek-e az új rendelkezésnek.

A Gyermelyi Zrt. gazdasági igazgatója korábban az FN24-nek azt mondta, hogy a nagybani piacon régóta kilóra mérik a tojást, de ettől függetlenül nem tartja könnyen kivitelezhetőnek, hogy a háziasszonyok is áttérjenek erre.

Címkék: tojás